TBMM Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu’nda yapılan sunumda, Türkiye’de kadına yönelik şiddetin en yaygın türünün psikolojik şiddet olduğu belirtildi. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Aylin Görgün Baran, “Türkiye’de kadına yönelik şiddetin yaklaşık yüzde 43-44’ü psikolojik şiddet. Yüzde 38 civarı fiziksel şiddet. Cinsel şiddet giderek daha düşüyor; ama en çok psikolojik şiddet yaygın” dedi.
Komisyon, AK Parti İstanbul Milletvekili Hulki Cevizoğlu başkanlığında toplandı. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Prof. Dr. Aylin Görgün Baran’ın sunumlarını dinleyen komisyon üyeleri, kadına yönelik şiddetin boyutlarını masaya yatırdı. Prof. Dr. Baran, TÜİK ve Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü verilerine atıfta bulunarak, psikolojik şiddetin öne çıktığını vurguladı.
‘2024 YILINDA 394 KADIN CİNAYETİ VAR’
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında yakın partner şiddeti sıralamasında 1’inci olduğunu belirtti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun 2024 raporuna göre, 394 kadın cinayeti işlendiğini söyleyen Tarhan, kadına yönelik şiddetin yüzde 54’ünün eş veya birlikte yaşanılan kişi tarafından gerçekleştirildiğini aktardı. Tarhan, “Hane kırılganlığı hızla artıyor. Tek kişilik haneler, 1994-2016 arasında hızla artıyor, 5 kişilik haneler hızla azalıyor. Aile yapısındaki bu çarpıcı değişimler, şiddetin artışında önemli bir etken” dedi.
‘BOŞANMALARI YÖNETEMEZSEK ŞİDDETİN ÖNÜNE GEÇEMEYİZ’
Boşanma oranlarının artışına dikkat çeken Tarhan, “Boşanma olaylarını yönetemezsek, evlilik problemlerini çözümleyemezsek, şiddet olaylarının önüne geçemeyiz. Kelepçe takılması, uzaklaştırma kararı gibi önlemler kısa vadeli çözümler; ancak etkisi sınırlı. Eğitim düzeyi yüksek olan bireylerde boşanma oranları daha yüksek” ifadelerini kullandı.
TBMM Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için alınacak tedbirleri ve yapılacak yasal düzenlemeleri tartışmaya devam ediyor.