Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nden Yapay Zeka Mevzuatı Açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanvekili Yusuf Tancan, yapay zeka mevzuatı çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanvekili Yusuf Tancan, yapay zeka alanında mevzuat çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Tancan, Avrupa Birliği’nin yapay zeka tüzüğüne uyum sağlamak için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi yetkililerini dinlemek üzere toplandı. Toplantıya; Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanvekili Yusuf Tancan, Yapay Zeka Birim Yöneticisi Ramazan Terzi, Dijital Dönüşüm Koordinasyon Daire Başkanı Furkan Civelek, Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Şeyma Özcan ve Hukuk Müşaviri Uzmanı İlayda Süer katıldı.

Yusuf Tancan, yapay zeka teknolojilerinin küresel güç dengelerini değiştirdiğini vurgulayarak, “60’tan fazla ülke yapay zeka stratejisi hazırladı. Türkiye, bu alanda erken aksiyon alan ülkelerden biridir” dedi.

Avrupa Birliği’nin yapay zeka tüzüğüne değinen Tancan, “Bu tüzük, yapay zeka sistemlerinin risk temelli sınıflandırılması, genel amaçlı yapay zeka modellerine yönelik düzenlemeler ve yapay zeka aktörlerine getirilen yükümlülükleri kapsıyor. Türkiye olarak bu tüzüğe uyum sağlamak için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte mevzuat hazırlığı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Tancan, yapay zekanın kötüye kullanımını engellemek için uluslararası iş birliklerinin önemine dikkat çekerek, “Siber saldırılar ve dezenformasyon gibi tehditlerde artış yaşanıyor. Bu nedenle uluslararası anlaşmalar hayati öneme sahip” dedi.

Kamu Veri Alanı Projesi hakkında da bilgi veren Tancan, “Bu proje ile kamu kurumlarının elindeki verilerin analitik olarak işlenmesini sağlayacak bir platform oluşturuyoruz. Bu platform, yapay zeka uygulamaları geliştirmeye elverişli bir ortam sunacak” dedi.

Sağlık alanında yürütülen Türk Beyin Projesi ve Sayısal Göz Projesi gibi çalışmalara da değinen Tancan, bu projelerin erken teşhis oranlarını artırdığını ve insani hataları minimize ettiğini söyledi.

Yapay zeka projelerine destek sağlandığını belirten Tancan, “Proje başına 15 milyon lira destek veriyoruz. Şu ana kadar 3 bin 101 test ve 1552 proje üretildi” dedi.