ANTALYA – ‘Dünyanın En İyi Turizm Köyü’ seçilen Ormana’da, 200-300 yıllık tarihi düğmeli evlerin birçoğu, 2014 yılında hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planı’nda yer almıyor. Plan revizyonu yapılamadığı için İbradı Belediyesi, planda görünmeyen düğmeli evler için yıkım kararı aldı. Turizm köyü olarak ünlenen Ormana’da, bu karar turizm faaliyetlerini de sekteye uğrattı.
Antalya’nın İbradı ilçesine bağlı Ormana Köyü, Torosların zirvesinde, Manavgat Çayı’nı besleyen derelerin arasında kurulmuş bir Yörük köyü. Tarihi düğmeli evleri ve 57 yıllık üzüm festivali geleneğiyle Dünya Turizm Örgütü tarafından ‘2024 Dünyanın En İyi Turizm Köyü’ seçilen Ormana, şimdi imar planı sorunuyla karşı karşıya.
2014 yılında hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planı’nda, köydeki birçok düğmeli ev yer almıyor. Bazı evlerin bulunduğu alanlar, planda ‘pazar yeri’, ‘ibadethane’, ‘karakol’ olarak işaretlenmiş. Bu durum, köydeki turistik işletmelerin geleceğini tehlikeye atıyor.
İlk Restorasyon 2010’da Yapıldı
Ormana Köyü’nün turizmle tanışması 2010 yılına dayanıyor. İstanbul’da yaşayan iş insanı Aydın Özgüven ve oğlu Tolga Özgüven, köylerine dönerek virane haldeki düğmeli evlerin ilk restorasyonunu yaptı ve bu evleri butik otele dönüştürdü. Ancak 2014 yılında hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planı, köydeki birçok tarihi evi görmezden geldi.
Tolga Özgüven, “Ailemize ait 200 yıllık tarihi ev, planda pazar yeri olarak gösteriliyor. Köydeki birçok düğmeli ev de planda yer almıyor. Bu hataların düzeltilmesi için 300’e yakın itiraz dilekçesi sunuldu, ancak İbradı Belediyesi bu itirazları bekletti” dedi.
Revizyon Süreci 6 Yıldır Tamamlanamadı
2019 yılında İbradı Belediyesi, imar planındaki hataları düzeltmek için bir şehir bölge planlama şirketine yetki verdi. Ancak geçen 6 yılda devlet kurumlarından alınması gereken görüşler tamamlanamadığı için plan revizyon süreci ilerleyemedi. Bu durum, köydeki tarihi evlerin neredeyse yüzde 90’ının yıkım tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına neden oldu.
Özgüven, “Kültür ve Turizm Bakanlığı işletme belgeli tarihi düğmeli evimiz, imar planında gözükmediği için yıkım kararı çıktı. Aynı şekilde köydeki diğer bir turistik işletme için de yıkım kararı bildirildi. Acilen bu yanlıştan dönülmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Turizm Faaliyetleri Sekteye Uğradı
Ormana Köyü’nde turistik işletmelerin kapanması, turistlerin de köye gelmesini engelliyor. Alanya ve Manavgat’tan turizm firmalarının düzenlediği günübirlik turlar, işletmelerin kapanmasıyla sekteye uğradı. Turizmle geçinen köylüler ve işletmeler, sorunun bir an önce çözülmesi çağrısında bulunuyor.
Turizm rehberi Yavuz Sayan, “Dünya Turizm Köyü seçilen Ormana’ya turistlerimizle geldik, ancak işletmeler kapalı. Umarım en kısa sürede bu sorun çözülür” dedi.
İbradı Belediyesi yetkilileri ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.