Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

45 Yılda 26 Bin 665 Tarihi Eser Ana Vatanına Getirildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 45 yılda yurt dışına kaçırılan 26 bin 665 tarihi eseri ana vatanına geri getirdi. Detaylar haberimizde.

Kültür ve Turizm Bakanlığı,

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, 1980 yılından bu yana yurt dışına kaçırılan 26 bin 665 tarihi eser ve kültür varlığını Türkiye’ye geri getirdi. Anadolu’nun zengin medeniyet mirasını korumak amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında, 18 ülkede 162 farklı operasyon gerçekleştirildi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, en çok eser iadesi Almanya, Hırvatistan, İngiltere, Bulgaristan, ABD ve Sırbistan gibi ülkelerden sağlandı. Almanya’dan 8 bin 670, Hırvatistan’dan 4 bin 147, İngiltere’den 3 bin 744, Bulgaristan’dan 3 bin 61, ABD’den 2 bin 618 ve Sırbistan’dan 1865 eser Türkiye’ye geri kazandırıldı.

2024 yılında ise 1149 eser ana vatanına döndü. Bu eserler arasında, Yunanistan’da kaçakçıların elinden kurtarılan Lidya medeniyetine ait 1055 sikke, Roma İmparatoru Septimius Severus’a ait bronz heykel başı ve Manisa Bintepeler arkeolojik alanından kaçırılan yaklaşık 2 bin 700 yıllık kırmızı boncuklu kolye gibi önemli eserler yer alıyor.

2025 yılında da çalışmalar devam etti ve 13 eser daha Türkiye’ye getirildi. Kanada’dan bir kişinin babasından miras kalan Anadolu kökenli testi, kandil ve pazubent gibi eserler, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde koruma altına alındı. Ayrıca ABD’den Antik Çağ’a ait bir lahit ve İngiltere’den Adana Ulu Camii’nden çalınan 16’ncı yüzyıla ait İznik çini karo da Türkiye’ye iade edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi eserlerin korunması ve kaçakçılıkla mücadele çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor. Bu kapsamda, Anadolu’nun zengin kültürel mirasının gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.