Bingöl kent merkezinde deprem riski taşıyan yapıların yıkım süreci hızla devam ediyor. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve İnşaat Mühendisi Canfidal Boldaş, kentte yıkım kararı verilen 3 bin 425 riskli yapının yüzde 90’ının yıkıldığını açıkladı. Boldaş, kalan yüzde 10’luk kısmın yıkımının ise Mart 2025‘te tamamlanacağını belirtti.
Bingöl, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Doğu Anadolu Fay Hattı’nın kesiştiği noktada yer alıyor ve yüksek deprem riski taşıyan iller arasında bulunuyor. Boldaş, “Bingöl, çok ciddi bir depremsellik riski altında. Bilim dünyası, Bingöl’ün deprem riskine dikkat çekiyor. Türkiye bir deprem ülkesi olduğu gibi Bingöl de bir deprem şehridir” dedi.
Boldaş, 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından Bingöl’ün “Genel hayata etkili afet bölgesi” ilan edildiğini hatırlatarak, “Bu süreçte Bingöl’ün depreme hazırlanması gerekiyordu. Ancak şu anda bu çalışmaların tamamlandığını söyleyemiyoruz. Bingöl, depreme hazır değil” ifadelerini kullandı.
Risk Analizi Yapılmayan Yapıların Yıkılması Gerekiyor
Boldaş, 2000 yılından önce inşa edilen yapıların düz demir kullanımı nedeniyle riskli olduğunu vurgulayarak, “2000 yılından önce yapılan yapıların tümü riskli yapı olarak kabul edilmeli. Bingöl’de risk analizi yapılmamış hiçbir yapının kalmaması gerekiyor” dedi.
6 Şubat depremlerinin ardından Bingöl’de 13 bin 262 binanın teknik taramasının yapıldığını belirten Boldaş, “Bu taramalar sonucunda 3 bin 425 binaya yıkım kararı verildi. Bu yıkım kararları, risk analizine tabi tutulmadan verildi. Şu anda bu yapıların yüzde 90’ı yıkıldı. Kalan yüzde 10’luk kısmın yıkımı ise Mart 2025’te tamamlanacak” açıklamasında bulundu.
Bingöl’deki yıkım süreci, kentin deprem riskine karşı alınan önlemlerin bir parçası olarak devam ediyor. Uzmanlar, riskli yapıların tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini vurgularken, yerel yönetimler de bu süreci hızlandırmak için çalışmalarını sürdürüyor.