TBMM’de bu hafta, ‘İklim Kanunu Teklifi’ ve ‘Siber Güvenlik Kanunu Teklifi’ görüşmeleri öne çıkıyor. Genel Kurul ve komisyon çalışmaları salı günü başlayacak.
Genel Kurulda, 13 maddesi kabul edilen ‘Siber Güvenlik Kanunu Teklifi’nin kalan maddeleri görüşülecek. Teklife göre, Siber Güvenlik Kurulu; Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Savunma Sanayii Başkanı ve Siber Güvenlik Başkanı’ndan oluşacak. Siber güvenlik çalışmalarında yerli ve milli ürünler öncelikli olacak. Elde edilen kişisel veriler ve ticari sırlar, gereklilik ortadan kalktığında silinecek veya anonim hale getirilecek.
Genel Kurul, ‘Siber Güvenlik Kanunu Teklifi’ni tamamladıktan sonra Türkiye’nin ilk ‘İklim Kanunu Teklifi’ni görüşmeye başlayacak. Teklife göre, her ilde vali başkanlığında İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu oluşturulacak. Sera gazı emisyonları, Ulusal Katkı Beyanı ve net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda azaltılacak. İklim Değişikliği Başkanlığı, ulusal ve sektörel raporlar hazırlayacak, teşvik mekanizmaları geliştirecek ve Türkiye Yeşil Taksonomisini kuracak. Ayrıca, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ve Emisyon Ticaret Sistemi kurulacak.
Teklifte, sera gazı emisyon izni almayan işletmelere 500 bin liradan 5 milyon TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak. Ozon tabakasını incelten maddelerle ilgili yasaklara uymayanlara da 120 bin liradan 2,5 milyon TL’ye kadar cezalar verilecek.
Komisyon çalışmaları kapsamında, Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu, KADEM, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Cumhuriyet Kadınları Derneği yöneticilerini dinleyecek. Yapay Zeka Araştırma Komisyonu ise uluslararası uzmanlarla görüşmeler yapacak.
TBMM’de bu hafta, siyasi partilerin grup toplantıları da gerçekleştirilecek. Parti temsilcileri, gündemdeki konulara ilişkin basın toplantıları düzenleyecek.