Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) tarafından Türkevi’nde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, kadın hakları ve şiddetle mücadele konularına dikkat çekti. Göktaş, “Şiddete sıfır tolerans ilkemiz doğrultusunda mücadelemizi kararlılıkla yürütmeye devam ediyoruz. Kadınların güvende, eşit haklarla topluma katılmalarını sağlamayı hedefleyerek, daha aydınlık bir geleceğe doğru ilerliyoruz” dedi.
Bakan Göktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin G20 dönem başkanlığında kurulan Women 20’nin, kadın-erkek eşitliğini küresel ekonomi politikalarının merkezine taşıdığını belirtti. KADEM’in kadınların ekonomik güçlenmesine yönelik çalışmalarına değinen Göktaş, “Kalıcı eşitsizlikler, iklim değişikliği, jeopolitik gerilimler ve yapay zeka gibi hızlı teknolojik ilerlemeler, kadınlar için yeni riskler oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.
Yapay zeka ve dijital dönüşümün fırsatlar yarattığını ancak eşitsizlikleri de derinleştirebileceğine dikkat çeken Göktaş, “Teknolojinin dışlama değil, kapsayıcılık için bir araç olarak kullanılmasını sağlamak hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi.
Türkiye’nin küresel meselelerle yakından ilgilendiğini ve uluslararası gündemi şekillendiren ülkeler arasında yer aldığını vurgulayan Göktaş, “Kadın-erkek eşitliği konusundaki kararlılığımız, Kadının Statüsü Komisyonu’nun 69. Oturumuna da yansımıştır. Türkiye olarak, kadını güçlendirmek için yürüttüğümüz çalışmaların yanı sıra kadına yönelik şiddetle de etkili bir mücadele yürütüyoruz” şeklinde konuştu.
6284 sayılı Kanun kapsamında acil destek hizmetleri, elektronik izleme sistemleri ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri ağı gibi güçlü koruma mekanizmaları kurduklarını belirten Göktaş, “Şiddete sıfır tolerans ilkemiz doğrultusunda mücadelemizi kararlılıkla yürütmeye devam ediyoruz” dedi.
Ramazan ayının dayanışma, birlik ve beraberlik değerlerini hatırlattığını ifade eden Göktaş, “İftarın insanları bir araya getirdiği gibi, bizler de kadınlar ve kız çocukları için daha kapsayıcı bir dünya yaratma kararlılığımızı yineleyelim. Bu kararlılığımız, Gazze’de yaşayan kadınların ve kız çocuklarının hakları için güçlü bir ses olsun” dedi.
KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu da yaptığı konuşmada, KADEM’in ‘varoluşta eşitlik, sorumlulukta adalet’ ilkesiyle çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Gümrükçüoğlu, “Kadınların eğitim, sağlık, iş dünyası ve siyasette hiçbir ayrımcılığa maruz kalmadan var olabilmeleri için mücadele ediyoruz” dedi.
KADEM’in şiddet mağduru kadınlara ve istismara uğramış çocuklara hukuki destek sağladığını ifade eden Gümrükçüoğlu, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde, şiddetin farklı boyutlarına dikkat çeken farkındalık kampanyaları düzenliyoruz” dedi.
Bakan Göktaş, iftar öncesinde Türk-Amerikan Ticaret ve Sanayi Odası (TACCI) tarafından düzenlenen ‘Nesilleri Birleştirmek: Teknolojinin Aile İşletmeleri ve Sosyal Gelişim Üzerindeki Etkisi’ konulu panele de katıldı. Göktaş, “Kadınların aile işletmelerindeki rolünün teknolojinin etkisiyle dönüştüğünü görüyoruz. Kadın girişimcilerin cesur adımları, yeni iş fırsatları yaratır ve ekonomik dinamizmi besler” dedi.
Göktaş, ayrıca Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (TASC) yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelerek, aile kurumunun korunması ve güçlendirilmesine yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi.