TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, Ramazan Bayramı öncesinde çikolata ve şeker gibi ürünlerdeki taklit ve tağşiş uyarısında bulundu. Kırım, “Bu ürünlerde şeker yerine kullanılan glikoz ve fruktoz şurupları, insan sağlığı açısından ciddi riskler taşıyor” dedi.
Bayramda tüketimi artan şerbetli tatlılar, çikolata ve şekerlerin merdiven altı üretimlerine dikkat çeken Kırım, “Bu ürünlerde şeker yerine nişasta bazlı glikoz ve fruktoz şurupları kullanılıyor. Bu maddeler, vücutta emilimi zorlaştırıyor ve özellikle çocuklar ile yetişkinler için sağlık riski oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
Antep Fıstığı Yerine Yer Fıstığı Kullanımı
Kırım, tatlılarda kullanılan Antep fıstığı yerine yer fıstığı veya bezelye gibi malzemelerin kullanıldığını belirterek, “Bu durum açık bir şekilde taklit ve tağşiştir. Tüketiciler, Antep fıstığının maliyetini göz önünde bulundurarak alışveriş yapmalı” dedi.
TRK Kodu Olmayan Ürünlerden Uzak Durun
Kırım, tüketicilere şu uyarılarda bulundu: “Ambalajsız, tavsiye edilen tüketim tarihi ve içindekiler bilgisi olmayan ürünlerden uzak durulmalı. Ayrıca, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ne uygun olarak TRK kodu bulunmayan ürünler kesinlikle alınmamalı. Güneş altında bekleyen ve eriyip tekrar donan ürünler de sağlık açısından risk taşıyor.”
Kırım, çikolata alırken kakao oranı yüksek ürünlerin tercih edilmesini önererek, “Kakao içeriği arttıkça ürünün kalitesi de artar” dedi.