ANKARA – Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, IPARD 3 Programı kapsamında 2025 yılı için 188 milyon avro tutarında hibe desteği sağlanacağını duyurdu. Yayımlanan çağrı takvimine göre, 5 farklı kategoride başvurular alınacak.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı yazılı açıklamada, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen IPARD Programı kapsamında hayvansal üretimden bitkisel üretime, el sanatlarından kırsal turizme, yenilenebilir enerjiden makine parklarına kadar birçok sektörde girişimcilere hibe desteği sağlandığını belirtti.
IPARD Programı’nın 2011 yılından beri uygulandığını aktaran Yumaklı, bugüne kadar 25 bin 845 tesis ve projeye toplam 1,9 milyar avro hibe desteği verildiğinin altını çizdi. Bu hibeler vesilesiyle yaklaşık 4 milyar avro tutarında yatırımın ülkeye kazandırıldığına ve 100 bini aşkın kişiye istihdam sağlandığını ifade etti.
“Türkiye, IPARD 1 ve IPARD 2 Programları fon kullanım oranlarının başarısı bakımından AB’ye aday ülkeler arasında ilk sırada yer aldı.” diyen Yumaklı, IPARD kapsamında en fazla desteklenen projelerin sektörel dağılımını şöyle sıraladı:
- 13 bin 312 proje ile bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi, işlenmesi ve pazarlanması
- 2 bin 832 proje ile arıcılık
- 1601 proje ile süt üreten tarımsal işletmeler
- 1305 proje ile kırmızı et üreten tarımsal işletmeler
- 1290 proje ile yenilenebilir enerji tesisleri
Türkiye ve AB arasında yapılan görüşmeler neticesinde geçen yıl uygulanmaya başlanan IPARD 3 Programı’nın coğrafi kapsamının genişletilerek 42 ilden 81 ile yaygınlaştırıldığını belirten Yumaklı, bu program döneminde Türkiye’nin ulusal katkı oranının yüzde 25’ten yüzde 50’ye yükseltildiğini ve 2024’ten itibaren 7 yıl süreyle uygulanacak olan IPARD 3 Programı’nın toplam bütçesinin 555 milyon avrodan 785 milyon avroya çıkarıldığını kaydetti.
2025 Yılı Çağrı Takvimi Açıklandı
Yumaklı, IPARD 3 Programı’nın 2024 tüm başvuru çağrı ilanlarının, kamuoyuna duyurulan yıllık çağrı takvimi doğrultusunda tamamlandığını söyledi. IPARD 3 Programı kapsamında yatırımlara yüzde 50-75 oranlarında hibe destek sağlandığına işaret eden Yumaklı, “Desteklenen sektöre göre değişmekle birlikte desteklenecek projelerin bütçe sınırları 5 bin avro ile 3 milyon avro arasında değişiyor.” dedi.
TKDK tarafından kadınların ve gençlerin tarım ve kırsal alanlarda daha etkin bir şekilde yer almasını teşvik etmek amacıyla pozitif ayrımcılık uygulandığını belirten Yumaklı, “Kadın ve gençlerin yatırımlarını öne çıkarmak için proje seçiminde ilave puan veriliyor. Genç yatırımcılar (40 yaş altı) için ek hibe oranı sağlanıyor.” ifadelerini kullandı.
5 Kategoride Hibe Desteği
Başvuru sahiplerinin projelerinin ön hazırlıklarını rahatça yapabilmeleri amacıyla TKDK tarafından 2025’te çıkılacak hibe çağrı ilanlarına ilişkin IPARD 3 Programı 2025 Yılı Çağrı Takvimi’nin yayımlandığını bildiren Bakan Yumaklı, bu kapsamda 2025 içerisinde toplam 188 milyon avro tutarında hibe desteği için 5 farklı kategoriden başvuru çağrı ilanına çıkılacağını açıkladı.
Çağrı ilanı takvimine ilişkin detayları paylaşan Yumaklı, şu bilgileri verdi:
- LEADER Yaklaşımı- Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması: Nisan ayında çağrı ilanı yayımlanacak, başvurular haziranda alınacak. Toplam destek bütçesi 50 milyon avro.
- Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve İş Geliştirme: Haziranda ilana çıkılacak, temmuzda müracaatlar alınacak. Bütçe 42 milyon avro.
- Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar: Ağustosta ilana çıkılıp, eylülde müracaatlar alınacak. Bütçe 43 milyon avro.
- Tarım-Çevre, İklim ve Organik Tarım-Biyoçeşitlilik-Toy Kuşu Popülasyonunun Geliştirmesi: Ağustosta ilana çıkılacak, eylül-şubat döneminde başvurular alınacak. Bütçe 3 milyon avro.
- Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar: Eylülde ilana çıkılıp, müracaatlar ekimde alınacak. Bütçe 50 milyon avro.
Yumaklı, IPARD 3 Programı’nın sadece 2025 yılında çıkılacak bu çağrı dönemlerinde kırsal alanlarda yaklaşık 300 milyon avro tutarında yatırımın daha ülke ekonomisine kazandırılması ve binlerce kişiye de yeni istihdam sağlanmasının hedeflendiğini vurguladı.
“Bereketin Yüzyılı Vizyonuyla Yolumuza Devam Ediyoruz”
IPARD 1 ve 2 dönemlerinde olduğu gibi IPARD 3 Programı kapsamında da çevrenin korunması ve hayvan refahının sağlanması gözetilerek, tarım ve gıda sektörlerindeki işletmelerin modernize edileceğini kaydeden Yumaklı, “AB standartlarında yeni tesisler ülkeye kazandırılacak, kırsal alanlardaki ekonomik faaliyetler çeşitlendirilerek yeni istihdam alanları oluşturulacak ve kırsal alanlarda sosyal kalkınma teşvik edilecek.” dedi.
Yumaklı, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Ülkemizin tarım-sanayi entegrasyonunun daha da gelişmesine, katma değeri yüksek üretim altyapısının güçlenmesine ve yeni istihdam alanları oluşmasına önemli katkılarda bulunacak olan toplam 188 milyon avro hibe bütçeli IPARD 3 Programı 2025 Yılı Çağrı Takvimi, üreticilerimize, girişimcilerimize hayırlı, uğurlu olsun. Bereketin yüzyılı vizyonuyla sürdürdüğümüz Türkiye Yüzyılı kırsal kalkınma hamlemiz, tüm hızıyla devam edecek. 81 ilimizdeki girişimcilerimizi çağrı takvimi kapsamında TKDK’nin il koordinatörlükleri ve il irtibat ofislerine başvuruda bulunmaya, kırsal kalkınma alanındaki gücümüze güç katmaya davet ediyorum.”