Sağlık Bakanlığı‘nın 2018 yılında başlattığı Otizm Tarama ve Takip Programı kapsamında bugüne kadar 2,5 milyon çocuğa otizm taraması yapıldı. Taramalar sonucunda yaklaşık 4 bin çocuğa otizm spektrum bozukluğu, 8 binden fazla çocuğa ise diğer gelişimsel bozukluklar tanısı konuldu. Bu sayede çocukların ihtiyaç duydukları erken müdahale tedavilerine en kısa sürede başlandı.
Sağlık Bakanlığı, otizm riski bulunan olguları erken dönemde tespit etmek ve hastalara erken tanı, tedavi, rehabilitasyon hizmeti sunmak amacıyla Aile Sağlığı Merkezleri‘nde 18-36 ay arasındaki tüm çocuklara yönelik tarama programı yürütüyor. 2018 yılında pilot illerde başlatılan ve ardından ülke geneline yayılan program kapsamında bugüne kadar 2,5 milyon çocuğa otizm taraması yapıldı. Taramanın ardından 60 binden fazla çocuk ileri inceleme için çocuk ve ergen ruh sağlığı hastalıkları uzmanlarına yönlendirildi.
“Her 36 Çocuktan Birinde Otizm Görülebiliyor”
2 Nisan Otizm Farkındalık Günü nedeniyle açıklama yapan Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Otizm, Zihinsel Özel Gereksinimler ve Nadir Hastalıklar Daire Başkanı Uzman Doktor Murat Gülşen, “Otizm spektrum bozukluğu; erken çocukluk çağında başlayan, gelişimin diğer çocuklardan daha farklı olduğu, dış dünyaya ilginin daha zayıf olduğu, dil gelişiminin diğer çocuklar gibi olmadığı ve bazı tekrarcı hareketlerin, davranışların olduğu durumları içeren bir bozukluk. Bu nörogelişimsel bozukluk da yaklaşık olarak yurt dışındaki verilere göre her 36 çocuktan birinde görülebiliyor” dedi.
“Otizm 5 Soruyla Değerlendiriliyor”
Uzman Doktor Gülşen, “Aile hekimlerimiz bu çocukları otizm risk faktörleri açısından 5 soruyla değerlendiriyor. Risk saptadıkları çocukları da yine il sağlık müdürlükleri koordinasyonuyla çocuk psikiyatri uzmanlarına yönlendiriyorlar. Bu program kapsamında şu anda yaklaşık 2,5 milyon çocuk değerlendirilmiş durumda. Program ülke genelinde bu şekilde devam ediyor ve daha da arttırılmasını, herkese ulaşmasını hedefliyoruz” diye konuştu.
“Otizmli Çocuklar İçin Rehber Hazırladık”
Gülşen, “Özellikle otizm spektrumu bozukluğu olan aileler, bireyler için ve sağlık profesyonellerimiz için iki ayrı rehber hazırladık; birisi uzman rehberimiz, birisi de aile rehberimiz. Bu rehberlerde güncel bilimsel bilgilerin yanı sıra sıkça sorulan sorulara da cevaplar yer alıyor. İnternet sitemizden ulaşılabiliyor” dedi.
“Engelsiz Acil Projesi Başlattık”
Sağlık Bakanlığı’nın ‘otizm spektrum bozukluğu’ gibi tanı alan çocuklara yönelik afet durumlarına hazırlık çalışmalarının da olduğunu vurgulayan Gülşen, “Bakanlığımızın hazırlamış olduğu mobil uygulama ‘Özel Çocuklar Destek Sistemi’ ile otizm başta olmak üzere zihinsel özel gereksinimi olan çocuklarımıza hem pandemide evde karantinada kalınan süreçte hem deprem döneminde o bölgede kalan bu hastalarımıza uzaktan sağlık hizmeti sağlamış olduk” diye konuştu.