Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası’ndaki üretim kapasitesinin artmasıyla birlikte Türkiye’nin enerji bağımsızlığına doğru önemli bir adım attığını açıkladı. Bayraktar, “Sakarya Gaz Sahası’nda bugün itibariyle günde 8,8 milyon metreküp gaz üretiyoruz. Türkiye’deki 3 milyon 800 bin abonenin doğalgazını kendimiz karşılar hale geldik. Bu rakam, nisan sonunda 9,5 milyon metreküpe ulaşacak” dedi.
Bayraktar, İstanbul’da düzenlenen 18. IICEC Enerji ve İklim Forumu‘nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin enerji stratejisindeki dönüşüme dikkat çekti. “Türkiye, 2016’dan sonra önemli bir strateji değişikliğine gitti” diyen Bayraktar, şunları söyledi:
“Türkiye, ham petrol ihtiyacının yüzde 92’sini ithal eden bir ülkeydi. 2016’da dedik ki, Türkiye’nin kendi gemileriyle, kendi filosuyla bu aramaların içinde olması lazım. Şu anda dünyanın en modern filolarından birine sahibiz. Sakarya Gaz Sahası’nda Cumhuriyet tarihinin en büyük doğalgaz keşfini yaptık ve üç yıl içinde bu gazı karaya ulaştırdık.”
Bayraktar, önümüzdeki yıl Karadeniz Sakarya Gaz Sahası‘ndaki üretimin iki katına çıkarılacağını ve yıllık 7,5 milyar metreküp doğalgaz üretileceğini belirtti. Bu rakamın, Cumhuriyet tarihi boyunca üretilen gazın 50 katı olduğunu vurguladı.
Gabar’daki Petrol Üretimi
Bakan Bayraktar, terörle mücadelenin enerji arama çalışmalarına etkisini de değerlendirdi: “Bugün Gabar, 80 bin varil petrol üretiyor. 2016-2017’de Türkiye Petrolleri’nin günlük üretimi 36 bin varildi. Sadece Gabar, bugün 80 bin varil üretiyor. Yeni keşifler oldukça bunları açıklayacağız.”
Ankonvansiyonel Üretim Hamlesi
Bayraktar, Diyarbakır’da ankonvansiyonel üretim (kaya gazı ve petrolü) için Amerikalı şirketlerle ortaklık kurulduğunu duyurdu: “Türkiye, önümüzdeki 3-5 yıl içinde muazzam bir oyun değiştirici etkisi olacak bir sürece giriyor. Trakya ve Güneydoğu’daki sahalarda ümitvarız.”