İSTANBUL – Dünyanın en eski ve önemli yapılarından biri olan Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi‘nin ana kubbesinde, tarihinin en kapsamlı güçlendirme ve restorasyon çalışmaları başlıyor. Çalışmalar sırasında ibadetin kesintisiz devam etmesi planlanıyor.
1.486 yıllık geçmişiyle tarihe tanıklık eden Ayasofya, Danıştay’ın 2020’de aldığı kararla yeniden ibadete açılmıştı. Yapının korunması ve gelecek nesillere aktarılması için bilimsel bir yaklaşımla hazırlanan proje kapsamında, ana kubbe ve yarım kubbelerde güçlendirme çalışmaları yapılacak.
Restorasyon sürecinde, iç yüzeydeki mozaiklerin zarar görmemesi için müdahaleler dış yüzeyden gerçekleştirilecek. Mevcut kurşun kaplamalar onarılacak veya yenileriyle değiştirilecek. Çalışmaların sağlıklı şekilde yürütülebilmesi için kubbe geçici olarak çelik konstrüksiyon ve branda ile kapatılacak.
43,5 Metrelik Çelik Platform Kurulacak
İç yüzeyde eş zamanlı olarak yürütülecek konservasyon, restorasyon ve güçlendirme çalışmaları için 43,5 metre yüksekliğinde, dört ana kolon üzerine oturan çelik platform sistemi kurulacak. Bu sayede hem ibadet kesintiye uğramayacak hem de kubbenin iç ve dış yüzeylerindeki çalışmalar aynı anda sürdürülebilecek.
Çalışmaların güvenli ve hızlı bir şekilde yürütülebilmesi için doğu yönünde 41 metre yüksekliğinde ve 60 metre bom uzunluğunda kule vinç kurulacak. Vinç, yapıya uygun mesafede ve güvenli dönüş alanı sağlayacak şekilde konumlandırılacak.
Geçici Yapılar Çalışmalar Tamamlandığında Kaldırılacak
Ana kubbe güçlendirmesi, kurşun değişimleri, mozaik konservasyonu ve cepheyle minare onarımları tamamlandıktan sonra geçici olarak kurulan çelik konstrüksiyon örtü, platform ve kule vinç sökülecek. Böylece Ayasofya-i Kebir Camii‘nin tarihi kubbesi, kapsamlı bir güçlendirme sürecinin ardından özgün haliyle korunarak gelecek kuşaklara aktarılmış olacak.