ANKARA – Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen İklim Kanunu teklifiyle ilgili sosyal medyada ve bazı yayın organlarında yer alan asılsız iddialara yönelik açıklama yaptı.
DMM, yaptığı açıklamada, “Karbon ayak iziyle insanların özgürlüklerinin kısıtlanacağı” iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik düzenlemelerin sadece üretim yapan organizasyonları kapsadığı, bireylerin anayasal haklarını kısıtlayacak herhangi bir hükmün bulunmadığı vurgulandı.
Açıklamada, “Emisyon Ticaret Sistemi adı altında karbon vergisi vatandaşın cebinden çıkacak” iddialarının da doğru olmadığı kaydedildi. Kanun teklifinde karbon vergisine ilişkin herhangi bir düzenlemenin yer almadığı, Emisyon Ticaret Sistemi’nin yalnızca enerji yoğun üretim tesislerini kapsadığı ve bireylerle hiçbir ilgisinin olmadığı ifade edildi.
Tarım ve hayvancılıkla ilgili iddialara da değinilen açıklamada, “Tarım yasaklanacak, hayvancılık yasaklanacak” söylemlerinin gerçek dışı olduğu belirtildi. Kanun teklifinin, tarım ve hayvancılığı korumayı, afet ve kuraklık risklerine karşı önlem almayı, su ve gıda arz güvenliğini teminat altına almayı amaçladığı vurgulandı.
Son olarak, “Küresel güçler tarım alanlarınıza el koyacak” iddialarının da asılsız olduğu ifade edilen açıklamada, Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı kendi kalkınma önceliklerini gözeterek iç hukuka dahil ettiği ve bu kapsamda vatandaşın mülkiyet hakkını kısıtlayıcı hiçbir uygulamanın hayata geçirilmediği kaydedildi.