Türkiye’nin ilk metre altı çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE, uzaydaki ikinci yılını başarıyla tamamladı. 15 Nisan 2023’te ABD’nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden fırlatılan uydu, 2 yıldır kesintisiz görev yapıyor.
Alçak Dünya Yörüngesi’nde (LEO) görev yapan İMECE, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirildi. Yüzde 90’ın üzerinde yerlilik oranına sahip uydunun elektro-optik kamerası, uçuş bilgisayarı, elektrikli itki sistemi ve haberleşme alt sistemleri gibi birçok kritik bileşeni tamamen yerli imkanlarla üretildi.
İMECE, tek seferde 1000 kilometre uzunluğunda ve 16,7 kilometre genişliğinde alanın görüntüsünü tarayabiliyor. 320 megabit/saat veri aktarım hızı sayesinde elde ettiği verileri yer istasyonlarına hızlı ve etkin şekilde iletiyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Milli Uzay Programı hedeflerimiz doğrultusunda ülkemizi uzayın lider ülkelerinden biri haline getireceğiz” dedi.
İMECE projesiyle kazanılan mühendislik deneyimi, yeni nesil takım uydular İMECE-2 ve İMECE-3 projelerinin temelini oluşturdu. Bu uyduların 2027 ve 2028 yıllarında tamamlanarak yörüngede görevlerine başlamaları planlanıyor.