İSTANBUL – TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, MÜSİAD Genel Merkezi’nde düzenlenen ‘Cevherden Makineye 25 Zirvesi’nde önemli açıklamalarda bulundu. Varank, “Bizler yatırımın, istihdamın, yerli ve milli üretimin derdindeyken bakıyorsunuz birileri bunları baltalamanın derdinde olabiliyor” dedi.
Varank, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“İstiyorlar ki, Türkiye’ye yatırım gelmesin. Türkiye kalkınmasın. Türkiye gelişmesin. Her fırsatta türlü türlü bahanelerle Türkiye’yi kargaşaya sürüklemek, sokağı karıştırmak için ellerinden geleni yapmaya devam ediyorlar.”
Varank, İstanbul merkezli yolsuzluk ve terör soruşturması sonrasında yaşanan olayları “kirli zihniyetin bir yansıması” olarak nitelendirdi ve ekledi:
“Gençlerimizin arkasına saklanarak sözde anayasal haklarını kullanma bahanesiyle provokatif eylemler gerçekleştiren sokakta emellerine ulaşamayınca ekonomimizi hedef alan boykot çağrılarında bulundular.”
Türkiye’nin Ekonomik Başarısı
Varank, Türkiye’nin 2024 yılında OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen iki ekonomiden biri olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Tüm sınamalara ve zorluklara rağmen başarı hikayemizi özel sektörümüzle dayanışma içinde yazdık. Yeni ekonomik politikalarımız ve sizlerin girişimci ruhu sayesinde zorlukları aşacağımıza inanıyorum.”
Karbon Ticareti ve Sanayi
Varank, TBMM’de görüşülen karbon ticaretiyle ilgili kanun tasarısına değinerek muhalefetin tutumunu eleştirdi:
“Geçmişte ‘Paris İklim Anlaşması’nı niye geçirmediniz’ diyenler, şimdi de bu kanunu eleştiriyor. Türkiye’de maalesef bir popülizm anlayışı var. Kimin sesi yüksek çıkıyorsa muhalefet o sesi Meclis’te dillendirmeye çalışıyor.”
Varank, karbon ayak izi konusunun önemine dikkat çekerek şunları kaydetti:
“Siz bir ürünü ürettiğinizde çevreye ne kadar çok zarar veriyorsanız bunun karşılığını ihracat yaparken göreceksiniz. Getirdiğimiz kanunun temel amacı, daha çevreye saygılı ürünler üretilebilmesinin önünü açmak.”
Sektör Temsilcilerinden Mesajlar
MÜSİAD Makine Sektör Kurulu Başkanı İsmail Somalı, “Makine sektörü Türkiye ekonomisinin en stratejik yapı taşlarından birisidir” dedi. Somalı, “Uluslararası diplomaside bir kaide vardır. Masada güçlü olmak istiyorsak sahada da güçlü olmalıyız” ifadelerini kullandı.
MÜSİAD Kimya, Metal ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Muhittin Can ise şunları söyledi:
“Bir ülkenin sahip olduğu maden zenginlikleri onun sanayi politikalarının temel taşıdır. Pandemi ve jeopolitik gerilimler, güvenilir kaynak ve sürdürülebilir üretim kavramlarını ekonomilerin merkezine yerleştirmiştir.”