SAKARYA – Uluslararası Ekonomi Zirvesi’nin ‘AB ve Almanya İlişkilerinde Yeni Dönem: Neden Türkiye?’ başlıklı panelinde konuşan Almanya Federal Cumhuriyeti’nin 10’uncu Cumhurbaşkanı ve Alman-Türk İş Konseyi Başkanı Christian Wulff, “Gümrük Birliği’nin üzerinden 30 yıl geçti, artık modernize edilmesi ve kapsamının genişletilmesi gerekiyor. Ayrıca taraflar arasında bir uyumsuzluk olduğunda uzlaşma adımları atılmalı” dedi.
Capital, Ekonomist ve Start Up dergileri tarafından düzenlenen Uluslararası Ekonomi Zirvesi (UEZ 2025), bu yıl 14’üncü kez Türkiye ve dünyanın önde gelen siyasetçilerini, iş dünyası liderlerini ve akademisyenlerini bir araya getirdi.
Zirvenin üçüncü panelinde Avrupa Birliği’ndeki gelişmeler ve Türkiye’nin önemi masaya yatırıldı. Şölen CEO’su Erdoğan Çoban‘ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelin sponsorluğunu Şölen üstlendi. Çoban, açılış konuşmasında, “Dünya ekonomisi Trump tarifelerinin sarsıntılarını yaşıyorken Avrupa Birliği’yle ekonomik ilişkilerimizi derinlemesine tartışacağız. AB ile hem risklerimizi minimize etmemiz hem de ortak kazanımlarımızı konsolide ederek farklı bir bakış açısı getirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
‘Türkiye Bölgesel Bir Üs Haline Geldi’
Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, Türkiye’nin bölgesel bir üs haline geldiğini vurgulayarak, “Uluslararası şirketler ve yerli firmalarımız, Türkiye’yi bölgesel merkez konumuna getirdi. Konumumuz ve altyapı yatırımlarımız bu sürece büyük katkı sağladı. Avrupa’yla Gümrük Birliği Anlaşmamız ve serbest ticaret anlaşmaları sayesinde 1 milyar nüfusa erişim sağlayabiliyoruz” dedi.
‘Avrupa’nın İhtiyaçlarıyla Türkiye’nin Potansiyeli Örtüşüyor’
Sabancı Holding CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Alper, “Sabancı Holding olarak 17 ülkede faaliyet gösteriyoruz ve bu ülkelerin yarısından fazlası Avrupa’da. Türkiye’nin ve Avrupa’nın ihtiyaçları örtüşüyor. Bu nedenle Avrupa’ya yatırımlarımızı artırıyoruz” şeklinde konuştu.
‘Tarifelerden ABD de Olumsuz Etkileniyor’
Christian Wulff, ABD’nin uyguladığı tarifelerin kendi ekonomisini de olumsuz etkilediğini belirterek, “Ancak Türkiye’de, özellikle Sapanca’daki şirketlerde olağanüstü bir iyimserlik görüyoruz. Bu iyimserlik son derece önemli” dedi.
Wulff, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin genç nüfusu, NATO üyeliği ve stratejik konumu iş birliğimizi güçlendiriyor. Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve genişletilmesi şart. Ayrıca Schengen vizesindeki zorluklar giderilmeli. Hidrojen ihracatı da önümüzdeki dönemin önemli fırsatlarından biri olacak.”
‘Almanya, Türkiye İçin Çok Önemli Bir Ülke’
DEİK Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, “Almanya, Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı. 55 milyar dolar olan ticaret hacmimizi neden 255 milyar dolara çıkaramıyoruz? Almanya’nın 4,5 trilyon dolarlık ekonomisi ve 85 milyon nüfusuyla bu potansiyeli barındırıyor” ifadelerini kullandı.
Yalçındağ, “Biz Avrupalıyız, vize sorunu da çözülecek. Almanya’yla masaya oturup oyunu birlikte kuracağız” diyerek sözlerini tamamladı.