Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, ‘Dijital Dünyada Çocuk Hakları Sözleşmesi İmza Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Göktaş, “Mesele teknolojiden kaçmak değil, onu çocuklarımız için güvenli hale getirmek” dedi.
İstanbul’da düzenlenen törende konuşan Bakan Göktaş, “81 ilimizden gelen çocuklarımızla beraber sözleşmenin ilk destekçisi olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Tüm paydaşları, sivil toplum kuruluşları ve meslek gruplarını da bu sözleşmeye destek olmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Dijital Dünyada Çocuk Hakları Sözleşmesi, 18 yaş altındaki her bireyin dijital ortamlarda güvenli, adil ve anlamlı bir şekilde var olması gerektiğini vurguluyor. Çocukların mahremiyetinin korunması, kişisel verilerinin izinsiz kullanılmaması ve dijital içeriklerin çocukların gelişimine zarar vermeyecek şekilde düzenlenmesi esas alınıyor.
Bakan Göktaş, “Dijitalleşmenin getirdiği riskler kadar fırsatları da var. O yüzden mesele teknolojiden kaçmak değil, onu çocuklarımız için güvenli bir hale getirmeliyiz” diyerek dijital dünyanın çocuklar için güvenli hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Bakanlık olarak dijital ortamlarda çocukların güvenliğini sağlamak için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirten Göktaş, “Biz Bakanlık olarak çocukların dijital dünyada güvenle var olabilmeleri için gerekli önlemleri alıyoruz. Bu kapsamda hazırlıklarını sürdürdüğümüz yasal düzenlemenin de son aşamasına geldik” dedi.
Sözleşmeye göre; devletler, çocuklara yaşlarına uygun dijital okuryazarlık eğitimi sunmakla ve sanal gerçeklik, yapay zekâ gibi yeni teknolojilerde çocukların güvenliğini sağlamakla yükümlü. Çocuk verilerinin ticarileştirilmesi ise kesin şekilde yasaklanıyor.
Bakan Göktaş, sözleşmenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Bu çalışmamızla beraber aslında biz güçlü bir toplumsal çağrıyı da başlatmış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.