Edirne’nin Karayusuf köyünde, mera vasıflı 740 dönüm alana yapılmak istenen ‘Güneş Enerji Santrali’ (GES) projesine köylülerden büyük tepki geldi. Köylüler, hayvancılık faaliyetlerini sürdürdükleri meranın ve çevredeki ekosistemin zarar göreceği gerekçesiyle topladıkları 101 itiraz dilekçesini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne teslim etti.
Özel bir şirket tarafından başlatılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine karşı köylülerin tepkisi büyürken, 17 Nisan’da düzenlenen bilgilendirme toplantısına hiçbir köylünün katılmaması dikkat çekti. Toplantıya gözlemci olarak katılan Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, “Köylülerin toplantıya katılmaması projeye tepkinin göstergesidir” dedi.
Projenin yerleşim alanına sadece 450 metre uzaklıkta olması ve bilimsel yayınlara göre GES projelerinin yerleşim alanlarına en az 2-6 kilometre uzaklıkta olması gerektiği vurgulanırken, Eren, “Meralar köylülerin hayvancılık faaliyetleri için kritik öneme sahip. Bu proje ekosisteme ciddi zarar verecek” ifadelerini kullandı.
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği olarak yenilenebilir enerji projelerini desteklediklerini ancak bu projenin mera alanına yapılmasını doğru bulmadıklarını belirten Eren, “GES projeleri çevreye saygılı, ekosisteme zarar vermeyen alanlarda gerçekleştirilmeli” çağrısında bulundu.