Mersin – Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un makine mühendisliği bölümüne bağlı Atommash tesisi, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 4’üncü Güç Ünitesi’nde kullanılacak nükleer reaktör kabının üretiminde önemli bir aşamayı tamamladı. Reaktör kabının kaynak işlemi başarıyla sonuçlandırıldı.
Şirketten yapılan açıklamada, “Reaktör kabının birleştirilmesi sırasında gerçekleştirilen kaynak işlemi, en zorlu süreçlerden biri olarak kabul ediliyor” denildi. 10 gün süren işlem boyunca kaynak yapılan bölge 170 ila 280 santigrat derece aralığında ısıtıldı. Çalışmada 1,2 tondan fazla kaynak arkı ve 1 ton tel kullanıldı.
Kaynak işleminin ardından reaktör kabı, ısıl işlem sürecine tabi tutulacak. Daha sonra radyografik hata tespiti, ultrasonik ve boyayla çatlak kontrolü gibi bir dizi kalite kontrol testinden geçecek. Reaktör ekipmanlarının kaynaklı bağlantılarının kalitesi, santralin en az 60 yıl boyunca güvenli ve sorunsuz çalışmasını sağlayacak.
Rosatom’un Makine Mühendisliği Bölümü’ne bağlı Petrozavodskmash tesisi de Akkuyu NGS’nin 4’üncü Güç Ünitesi için ekipman üretimine devam ediyor. Tesiste, pasif kor su basma sistemi için iki hidrolik tank üretildi. Bu tanklarda, 60 santigrat dereceye kadar ısıtılmış borik asit çözeltisi muhafaza ediliyor. Birincil devredeki basınç belirli bir seviyenin altına düştüğünde, sıvı otomatik olarak reaktöre verilerek soğutma sağlanıyor. Her güç ünitesinde, her biri 120 metreküp hacme sahip toplam sekiz hidrolik tank bulunuyor.
Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Sergei Butckikh, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Nükleer reaktör kabının üretimi yıllar süren bir süreç ve her aşamada yüksek teknolojili operasyonlar gerçekleştiriliyor” dedi. Butckikh, “Akkuyu NGS’nin ilk üç güç ünitesi reaktör kabıyla donatıldı, dördüncü ünite de yakında bu kritik ekipmana kavuşacak” ifadelerini kullandı.
Atommash Tesisi Başkanı Maxim Zhidkov ise, “Reaktör kabı kaynağının tamamlanması, Türkiye’nin ilk nükleer santrali için üretim sürecindeki önemli bir kilometre taşını geride bıraktığımızı gösteriyor” dedi. Zhidkov, tesisin bu proje kapsamında 8 bin ton ekipman ürettiğini ve bu rakamın 11 bin tona çıkacağını belirtti.