Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Gönüllü: ’10 Bin 186 Yerli Patent Başvurusu ile Rekor Kırdık’

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, 2024’te 10 bin 186 yerli patent başvurusu ile rekor kırıldığını açıkladı. Türkiye, sınai mülkiyet alanında dünya sıralamasında yükselişini sürdürüyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakan

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, Türkiye’nin fikri mülkiyet alanında büyük bir atılım gerçekleştirdiğini açıkladı. Gönüllü, “Yerli patent başvurularında dünyada 12’nci, marka başvurularında 6’ncı, tasarım başvurularında ise 2’nci sıradayız. 23 yıl önce bir senede yapılan patent başvuru sayısı sadece 414 iken, 2024’te 10 bin 186 yerli patent başvurusu ile yeni bir rekora imza attık” dedi.

Muhammet Kasım Gönüllü

Türk Patent ve Marka Kurumu’nun (TÜRKPATENT) ev sahipliğinde düzenlenen ‘Fikri Mülkiyet Günü’ etkinliğinde konuşan Gönüllü, Türkiye’nin sınai mülkiyet alanında elde ettiği başarılara dikkat çekti. “Geçerli tescile sahip sınai mülkiyet portföyümüzü 23 yılda 93 binden 2 milyonun üzerine çıkardık” ifadelerini kullandı.

Gönüllü, teknoparklardaki firmaların toplam 2 bin 169 patent tesciline sahip olduğunu belirterek, “Sayıları bin 700’e yaklaşan Ar-Ge ve tasarım merkezlerimizde ise yaklaşık 16 bin patent tescili bulunmaktadır” dedi.

TÜRKPATENT Başkanı Zeki Durak

TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Zeki Durak ise konuşmasında, “2024 yılında TÜRKPATENT’e yapılan yerli patent başvuru sayısı ilk kez beş haneli bir rakama ulaşarak 10 bin 186 oldu” ifadelerini kullandı. Durak, üniversitelerin patent başvurularındaki payının %12.4’e ulaştığını vurguladı.

Etkinlik kapsamında, gençlerin fikri mülkiyet bilincini artırmak amacıyla başlatılan ‘IP Öncüleri’ Projesi kapsamında eğitim alan 24 üniversite öğrencisine sertifikaları takdim edildi.

IP Öncüleri Projesi

Bakan Yardımcısı Gönüllü, konuşmasını şöyle tamamladı: “Türkiye, fikri mülkiyet alanında elde ettiği başarılarla yetinmeyecek, hedeflerini daha da büyütecektir. 2030 Sanayi ve Teknolojisi stratejimizle yüksek teknoloji üretimini ve ihracatı artırmayı, dijital ve yeşil dönüşümünü hızlandırmayı amaçlıyoruz.”