TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM’de 119 kadın milletvekilinin varlığının tesadüf olmadığını belirterek, ‘Rakamlar ilerlemiştir; ancak yeterli değildir. Hepimizin vazifesi TBMM’de kadın temsilinin artırılması için gayret sarf etmek, bu mücadeleyi sürdürmektir’ dedi.
Kadın Temsili İçin Mücadele
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, TBMM’de düzenlenen ‘Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınmasının 90’ıncı Yıl Dönümü’ programına katıldılar. Programda konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, son 23 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde kadınların temsil ve katılımının önündeki tüm engelleri aştıklarını söyledi. Göktaş, ‘Kadın milletvekili oranı %20’lere ulaşmış durumda. Bu sayıyı elbette yeterli görmüyoruz’ dedi.
Kadın İstihdamı ve Katılımda Artış
2023 yılı itibarıyla kadın öğretim görevlisi oranının %51,6’ya yükseldiğini belirten Bakan Göktaş, kamuda çalışan kadınların oranının %42,66’ya, kadın büyükelçi oranının ise %27,3’e ulaştığını ifade etti. ‘Toplumun güçlü ve sağlam temeller üzerinde yükselmesi, ancak her alanda güçlü kadınlarla mümkündür’ dedi.
Kurtulmuş: Türk Kadını Tarih Boyunca Toplumsal Hayatın İçinde
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türk kadının tarih boyunca toplumsal hayatın içinde olduğunu belirterek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve bu mücadeleye katkı sunan büyükleri şükranla andıklarını ifade etti. Kurtulmuş, kadının temsiliyle ilgili olarak, sadece rakam olarak görmenin büyük bir yanılgı olduğunu vurguladı.
Fırsat Eşitliğinin Sağlanması
Kurtulmuş, fırsat eşitliğinin cinsiyetler arasında ayrımcılığın ortadan kaldırılması anlamına geldiğini belirterek, ‘Maalesef geçmişte TBMM’ye kadınların başörtüleriyle girişi bile engellenmişti. Bugün bu tür tartışmalar geride kaldı. Başörtülü ve başı açık kadınlar arasında tam anlamıyla fırsat eşitliği sağlanmış durumda’ dedi.