Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ankara’daki Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde düzenlenen UNESCO Türkiye Milli Komisyonu 7’nci Büyük Buluşması’na katıldı. Bu önemli etkinlikte, Bakan Tekin, hem OECD (Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü) hem de UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) bünyesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) resmi bir temsilcilik açtığını duyurdu. Bu temsilcilik, uluslararası ilişkiler ve bağlantılar kurması açısından stratejik bir adım olarak değerlendiriliyor.
Programa katılanlar arasında eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci Bostancı da vardı. Bakan Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne dair açıklamalarda bulundu. Kültürel mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusuna dikkat çekerek, “Gençlerimizin kültürel mirası tanıması ve değer vermesi için müfredatımıza önemli yönlendirici ifadeler ekledik.” şeklinde konuştu.
‘Geçme Notunu 70’e Çıkardık’
Bakan Tekin, çocukların Türkçe yetkinliklerini artırmak amacıyla başlatılan projelerden bahsetti. “Türkçe ile ilgili kapsamlı bir süreç yürüttüğümüzü ve 4 temel beceri üzerinden dilin değerlendirilmesine başladığımızı belirttik.” dedi. Türkçe ve Türk dili ve edebiyatı derslerinde geçme notunun 70’e çıkarıldığını, bu adımın tartışmalara yol açsa da sürdürüleceğini vurguladı. Eklediği projelerden ‘Dilimizin Zenginlikleri’, ‘Söz Varlığımız’ ve ‘Sözlük Özgürlüktür’ ile dil becerilerini geliştirme vizyonunu desteklemeyi hedeflediğini ifade etti.
UNESCO’nun eğitim alanındaki önemine dikkat çeken Tekin, önceki yıllarda örgüt bünyesinde bir temsilcilikleri olmadığını ancak genel konferanstan sonra resmi olarak hem OECD hem de UNESCO’da temsilcilik açıp uluslararası bağlantıları güçlendirdiklerini belirtti. Bu adımın, MEB’in uluslararası arenadaki etkinliğini artıracağı öngörülüyor.