Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli‘nin insanı merkeze alan bir yaklaşım sunduğunu belirterek, “insana saygı, temel hak ve hürriyetlere saygı; barışı ve insan haklarını koruma amaçlı bir felsefenin oluşturulduğunu” ifade etti.
Ankara’da Düzenlenen PIKTES Programı
Bakan Tekin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde düzenlenen ‘PIKTES (Türk Eğitim Sisteminde Çocuklar İçin Kapsayıcı Eğitimin Desteklenmesi Projesi) Sosyal Uyum Gösterisi Programı’na katıldı. Bu organizasyonda, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği’nin raporuna atıfta bulunarak, dünya genelinde yaklaşık 120 milyon insanın yerinden edildiğini belirtti. Her 70 kişiden birinin yerinden edilmiş durumda olduğunu söyleyen Tekin, bu durumun eğitim sistemlerinde nasıl bir rol üstlenilmesi gerektiğine dair düşüncelerini dile getirdi.
Eğitim Sistemlerinin Rolü
“Eğitim sistemleri, dünya barışını, insan haklarını ve temel hak ve hürriyetleri müfredatlarına eklemeli.” dedi. Yeni kuşağın bu değerlere saygılı, demokrasiyi içselleştiren bireyler olarak yetiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Bakan Tekin, eğitim mekanizmalarının iki önemli rolü olduğunu ve bunlardan ilkinin dünya barışını sağlamaya katkıda bulunmak olduğunu belirtti.
Ensarlık Yaklaşımı
Bakan, dünyada yerinden edilen 120 milyon kişi bulunduğunu ve bu insanların geriye kalan nüfus tarafından “ensarlık” yani misafirperverlikle karşılanması gerektiğini söyledi. Tekin, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli‘nin odağında insan, insana saygı, temel hak ve hürriyetlere saygı; barışı ve insan haklarını koruma felsefesi var.” diyerek, Türkiye’nin bu süreçteki rolünü vurguladı.