TL Varlıklara Talep Artacak
Açıklamada, Türk lirası varlıkların cazibesinin devam edeceği ifade edilerek şu ifadelere yer verildi:
“2025 yılında dezenflasyon sürecinin belirginleşmesiyle birlikte Türk lirası varlıklara olan talep devam edecektir.”
Mevduat ve KKM Hesaplarında Değişim
TCMB, TL mevduat payındaki artışın süreceğini ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında azalış beklendiğini belirtti:
“TL mevduat payındaki artış ve KKM hesaplarındaki azalışla birlikte bu alandaki düzenlemelerde sadeleşme adımlarına devam edilmesi ve yıl içerisinde KKM uygulamasının sonlandırılması planlanmaktadır.”
Enflasyon Hedefi ve Para Politikası Stratejisi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılına ilişkin enflasyon hedefini ve para politikası stratejisini kamuoyuyla paylaştı. TCMB, enflasyon hedeflemesi rejimi çerçevesinde oluşturulan hedefleri ve belirsizlik aralığını koruduğunu belirtti.
Enflasyon Hedefi Yüzde 5 Olarak Korunuyor
TCMB, hükümet ile birlikte belirlenen enflasyon hedefini şu şekilde açıkladı:
“Enflasyon hedeflemesi rejimi çerçevesinde, Hükümet ile birlikte belirlenen enflasyon hedefi yüzde 5 olarak korunmuştur. TCMB’nin hesap verme yükümlülüğünün bir unsuru olan belirsizlik aralığı, önceki yıllarda olduğu gibi hedef etrafında her iki yönde 2 yüzde puan olarak belirlenmiştir.”
Para politikasının temel amacının enflasyonu orta vadede bu hedefe ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlamak olduğu vurgulandı.
Enflasyon Tahminleri ve Raporları
TCMB, enflasyonun gelecek dönemdeki seyrine rehberlik edecek göstergelerin detaylarını da paylaştı:
“Enflasyonun gelecek dönemdeki seyri konusunda iktisadi birimlere rehberlik etmesi öngörülen göstergeler, kısa vadede enflasyon tahminleri, orta vadede ise enflasyon hedefidir. Enflasyon Raporu’nda açıklanan tahminler enflasyon beklentilerine yönelik referans oluşturma işleviyle ara hedef olarak kullanılacaktır.”
Yıl içerisinde enflasyon gelişmelerine ilişkin kapsamlı değerlendirmelerin Enflasyon Raporu aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılacağı ifade edildi.
Hesap Verebilirlik İlkesi ve Açık Mektup
TCMB, yıl sonu gerçekleşen enflasyonun belirsizlik aralığının dışında kalması durumunda, hesap verebilirlik ilkesi gereği Hükümet’e “Açık Mektup” yazılacağını belirtti:
“Yıl sonunda gerçekleşen enflasyonun belirsizlik aralığının dışında kalması durumunda ise hesap verebilirlik ilkesi gereği Hükümet’e ‘Açık Mektup’ yazılacaktır.”
Bu açıklamalar, enflasyon hedeflemesi rejiminin sürdürülmesi ve ekonomik birimlerin karar alma süreçlerinde kullanılacak rehberlik açısından kritik bir öneme sahip olarak değerlendiriliyor.
Parasal Aktarım Mekanizması ve Likidite Yönetimi
TCMB, kredi ve mevduat piyasalarında beklenmeyen gelişmeler yaşanması durumunda uygulanacak adımları şu şekilde belirtti:
“Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda, parasal aktarım mekanizması, ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir.”
Karar Alma Süreci ve PPK Toplantıları
Para politikası kararlarının temel unsurlarını açıklayan TCMB, süreci şu ifadelerle tanımladı:
“Para politikası kararları, fiyatların ayrıntılı analizi, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları, para politikasının etkileyebileceği talep unsurları, arz yönlü gelişmeler, iç-dış denge, tasarruf eğilimi ve krediler dahil olmak üzere finansal koşullar ile likidite ve fiyat istikrarını etkileyen diğer tüm unsurlardaki gelişmeler, kararların gecikmeli etkileri de dikkate alınarak oluşturulacaktır.”
Para Politikası Kurulu (PPK) toplantılarının planlaması ve işleyişi hakkında bilgi verilirken, “sessiz dönem” uygulamasının altı çizildi:
“Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesindeki üç iş günlük süreyi kapsayan dönem ‘sessiz dönem’ olarak adlandırılmakta ve bu süre içinde para politikasına yönelik dış iletişim yapılmamaktadır. Söz konusu süreçte PPK toplantısına hazırlık amacıyla karar alma sürecine girdi sağlayan birimler PPK’ya kapsamlı analiz ve değerlendirmeler yapmaktadır.”
2025 yılı boyunca PPK’nın 8 toplantı yapacağı ve toplantı takviminin önceden kamuoyuyla paylaşılacağı açıklandı. Toplantılarda alınan kararlar ve kısa gerekçeleri, İngilizce çevirisiyle birlikte, aynı gün saat 14.00’te yayımlanacak.
Para Politikasının İletişim Araçları ve Şeffaflık Vurgusu
TCMB, para politikası iletişiminde şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkelerine bağlılığını bir kez daha vurguladı. Verilerin kamuoyuyla paylaşımı ve karar süreçlerinin açık bir şekilde yürütüleceği taahhüt edildi:
“TCMB, para politikası iletişimi ile veri paylaşımına, şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri doğrultusunda devam edecektir.”
PPK Duyuruları ve Enflasyon Raporları
TCMB, para politikasının temel iletişim araçları olarak Para Politikası Kurulu (PPK) duyuruları ve Enflasyon Raporları’nı belirtti:
“Para politikasının temel iletişim araçları PPK duyuruları ve Enflasyon Raporu’dur. Enflasyon Raporu yılda dört defa yayımlanacaktır. Para politikası uygulamalarının kamuoyu ile iletişiminin etkin bir şekilde yapılabilmesi amacıyla Enflasyon Raporu’nun bilgilendirme toplantılarıyla tanıtılmasına devam edilecektir.”
TBMM Sunumları ve Yöneticilerin Açıklamaları
TCMB, faaliyetleri ve para politikası uygulamaları hakkında kamuoyunu bilgilendirme amacıyla düzenlenen toplantı ve sunumlara devam edeceğini belirtti:
“TCMB’nin faaliyetleri, para politikası uygulamaları ve döneme özgü gelişmeler hakkında Başkan tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan sunumlar sürdürülecektir. Başkan ve Başkan Yardımcıları tarafından diğer platformlarda yapılan sunum ve konuşmalar iletişim politikasının önemli bir bileşeni olmaya devam edecektir.”
Finansal İstikrar Raporu ve Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu
TCMB, Finansal İstikrar Raporu ve Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu’nun da önemli iletişim araçları olduğunu vurguladı:
“TCMB’nin bir diğer önemli iletişim aracı olan Finansal İstikrar Raporu’nun yılda iki defa yayımlanmasına devam edilecektir. Resmi fiyat istatistiklerinin açıklanması ile PPK toplantısı arasında geçen süre zarfında aylık enflasyon gelişmelerinin kamuoyu tarafından daha sağlıklı biçimde yorumlanmasına katkıda bulunması amacıyla, Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu’nun bir iletişim aracı olarak kullanılması sürdürülecektir.”