TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, yaptığı basın toplantısında Suriye’nin Beşar Esed yönetiminden devralınmasının ardından gerçekleşen uluslararası etkileri değerlendirdi. Yüksel, “Esed ve Baas rejimi üst yönetiminin adalet önünde yargılanması, yalnızca Suriye halkı için değil, tüm uluslararası toplum için bir sorumluluktur” dedi.
Gazze ve Golan Tepeleri Üzerinden İddialar
Yüksel, İsrail’in Gazze’de başlamış olduğu saldırıları ve bunun sonucunda yaşanan hukuki ihlalleri ele alarak, “İsrail, 2024 yılında savaşı Lübnan topraklarına taşımıştır. 8 Aralık’tan beri ise Suriye’ye yönelik saldırıları da yoğunlaştırmıştır. Bölgeden gelen bilgilere göre; İsrail, Suriye’ye ait Golan tepelerindeki işgalini genişletiyor” ifadelerini kullandı. Bu saldırıların, BM kuvvet kullanma yasağını ihlal ettiğini belirten Yüksel, BMGK’nın hızlı hareket ederek İsrail’i engelleyici kararlar almasının gerekliliğini vurguladı.
Türkiye’nin Suriye Politikasına Destek
“Türkiye, çok ciddi siyasi ve ekonomik bedelleri göze alarak Suriyeli mazlumlara kol kanat gerdi” diyen Yüksel, Türkiye’nin Suriye krizinde ağırlığını hissettirdiğini ve mazlum halkı yalnız bırakmadığını belirtti. Ayrıca Geri dönüş sürecinin gönüllü, güvenli ve onurlu bir şekilde organize edileceğini belirtti.
Esed Rejiminin Uluslararası Sözleşmelere Aykırılığı
Yüksel, Esed rejiminin işlediği insan hakları ihlallerine değinerek, rejimin Cenevre Sözleşmesi, Roma Statüsü, Soykırım Sözleşmesi ve İşkenceye Karşı Sözleşme gibi uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğini vurguladı. Söz konusu ihlallerin, uluslararası toplumu adaleti sağlamak için harekete geçirdiğini ifade etti.