Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), belediyelerin borçlarına ilişkin gayrimenkul devri konusunda resmi bir açıklama yaptı. SGK, üzerinde haciz, şerh veya ipotek bulunan gayrimenkullerin devrinin mevzuat gereği mümkün olmadığını belirtti. Açıklamada, “SGK’nın üzerinde haciz, şerh veya ipotek bulunan bir gayrimenkulü devralması, mevzuat gereği ‘satış kabiliyeti olmadığı için’ mümkün değildir” ifadelerine yer verildi.
SGK, bu sürecin kamu yararı gözetilerek büyük bir hassasiyetle yürütüldüğünü vurguladı. Ayrıca, bugüne kadar farklı siyasi partilere mensup belediyelerden 1200’den fazla gayrimenkul devri gerçekleştirildiğini ve bu devirlerin hiçbirinde haciz, şerh veya ipotek bulunmadığını belirtti. SGK, üzerinde haciz, şerh veya ipotek bulunan taşınmazların devri için yapılan tekliflerin, ya sürece dair bilgi eksikliğinden ya da kamuoyunu aldatma çabasından kaynaklandığını ifade etti.
SGK, borçlarını kapatmak isteyen belediyelere her türlü konuda yol gösterildiğini ve bu desteğin devam edeceğini belirtti. Açıklamada, “Üzerinde haciz, ipotek ve şerh olmayan; satış kabiliyetine sahip gayrimenkul teklif ettiklerinde ne kadar şeffaf bir süreç yönetildiğine tüm belediyeler şahittir” denildi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden SGK’ya Yanıt
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), SGK’nın açıklamalarına yanıt vererek, borçların yapılandırılması için 572 taşınmaz sunduklarını ancak bunların görmezden gelindiğini belirtti. ABB, “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak, SGK’ya borçlarımızın yapılandırılması için Anafartalar Çarşısı gibi kıymetli ve satılabilir nitelikte 572 taşınmaz sunduk. Ancak, bunlar görmezden gelinmiş ve tamamen gerçek dışı iddialarla ‘tuvalet teklif edildi’ şeklinde çarpıtılmıştır” ifadelerini kullandı.
ABB, Ulus’ta bulunan 525 bağımsız bölümlü Anafartalar Çarşısı’nın 2016’da üçlü protokolle SGK’dan alındığını ve 2 Eylül 2024’te 30 adedi arsa, 525 adedi de çarşının tamamı olmak üzere SGK’ya teminat olarak bildirildiğini açıkladı. ABB, bu arsaların toplam değerinin 1 milyar 193 milyon 350 bin lira olduğunu ve üzerlerindeki toplam haciz tutarının yaklaşık 3 milyon lira olduğunu belirtti.
ABB, “Bu durumda, haciz tutarını değerinden düşüp kabul etmek mi zor geldi, yoksa ‘silkeleyin’ talimatı doğrultusunda bu arsaları kabul etmemek mi işinize geldi?” sorusunu yönelterek, SGK’nın tutumunu eleştirdi.