Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında 24 Mart 2018’de hayata geçirilen Kadın Destek Uygulaması (KADES), 7 milyon 830 bin kadın tarafından indirildi. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli Komiser Yardımcısı Vesile Kaplan, uygulama üzerinden bugüne kadar 1 milyon 480 bin ihbar alındığını ve 920 bin kadına yardım edildiğini açıkladı.
İçişleri Bakanlığı’nın proje sahibi olduğu ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği KADES uygulaması, akıllı telefonlarda konum özelliği açılarak tek bir tuşla ihbar yapılmasını sağlıyor. Yapılan ihbarlara 112 ve devriye ekipleri tarafından hızlı bir şekilde müdahale ediliyor.
Komiser Yardımcısı Vesile Kaplan, KADES’in amacının şiddete uğrayan veya uğrama riski bulunan kadınların hızlı bir şekilde kolluk kuvvetlerinden yardım alabilmesini sağlamak olduğunu belirterek, “Uygulamaya gelen tüm ihbarlara ortalama 5 dakika içerisinde en yakın ekip müdahale ediyor” dedi.
‘ASILSIZ İHBARLARDAN KAÇININ’
Kaplan, uygulamanın kullanımının oldukça basit olduğunu ve yabancı uyruklu kadınların da pasaport numaraları veya giriş belgeleriyle uygulamayı aktif hale getirebildiklerini söyledi. Kaplan, “Bugüne kadar 7 milyon 830 bin kadın KADES’i indirdi. 1 milyon 480 bin ihbar alındı ve bunların 920 bini asıllı ihbar olarak tespit edildi. Ancak bazı vatandaşlarımız uygulamayı test etmek amacıyla asılsız ihbarda bulunuyor. Bu durum, gerçekten ihtiyacı olan kadınların yardım almasını engelleyebilir. Bu nedenle bilinçli olarak asılsız ihbarda bulunmaktan kaçınmalıyız” uyarısında bulundu.
‘ŞİDDET BEKLEMEDİĞİMİZ BİR ANDA GELEBİLİR’
Kaplan, tüm kadınların KADES uygulamasını indirmesi gerektiğini vurgulayarak, “Benim eşim, sevgilim ya da akrabalarım asla bana şiddet göstermez’ diye düşünüp uygulamayı indirmeyenler olabiliyor. Ancak şiddet hiç beklemediğimiz bir anda, beklemediğimiz birinden gelebilir. Ayrıca, sadece kendimiz değil, bir yakınımız veya tanımadığımız bir kadın da şiddete maruz kalabilir. KADES ile bir kadının hayatını kurtarabiliriz” dedi.
İŞİTME ENGELLİLER İÇİN GÜNCELLEME
Kaplan, KADES uygulamasının 11 dile çevrildiğini ve işitme engelli bireyler için de güncelleme yapıldığını belirtti. “İşitme engellilerin uygulamayı daha etkin kullanabilmesi için kayıt aşamasında bir buton eklendi. Bu sayede ihbara intikal eden ekipler, durumu bilerek müdahale ediyor” diyen Kaplan, uygulamanın sürekli geliştirildiğini ve güncellemelerin devam ettiğini sözlerine ekledi.
KADES, kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir adım olarak öne çıkarken, tüm kadınların bu uygulamayı indirerek kendilerini ve çevrelerindeki kadınları koruma altına almaları tavsiye ediliyor.