Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe kayıt dışı istihdamın minimum seviyeye ulaştığını açıkladı. Işıkhan, “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre; madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe sigortalı çalışanların, toplam zorunlu sigortalılar içindeki payı 2022 yılında yüzde 0,94 iken, 2024 yılında bu oran yüzde 0,88 olarak kayıtlara geçmiştir” dedi.
Ankara’da düzenlenen ‘Madencilik Sektörü Buluşması’na katılan Bakan Işıkhan, sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini değerlendirdi. Işıkhan, madencilik sektörünün makro hedeflerini ortaya koyan 12’nci Kalkınma Planı (2024-2028) ve Orta Vadeli Program (2025-2027) hakkında bilgi verdi. “Madencilik sektörünün katma değerinin gayrisafi yurt içi hasılaya oranının 2028 yılına kadar yüzde 2’ye ulaştırılması hedefleniyor” diyen Işıkhan, madencilik ihracatının da 2028 yılına kadar 10 milyar dolara çıkarılmasının planlandığını belirtti.
Bakan Işıkhan, “Türkiye Yüzyılı vizyonu, madencilik sektörünün geleceğine yön verirken, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesinde yol gösterici oluyor” ifadelerini kullandı. Işıkhan, sektörün çevre ve iş güvenliği mevzuatına tam uyum sağladığını vurgulayarak, “Sektörde kayıtlı istihdamın artırılması yönünde atılan adımlar başarılı sonuçlar veriyor” dedi.
Işıkhan, yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacak olan Ulusal İstihdam Stratejisi’nin, sürdürülebilir istihdamın sağlanması için önemli bir rehber niteliğinde olduğunu belirtti. “Stratejimiz, yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerine uyum sağlanmasını hedeflerken, iş gücü piyasalarındaki yapısal sorunlara çözüm üretmeyi ve istihdamı artırmayı amaçlıyor” diye konuştu.