Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Artvin’de ‘Çoruh’un Gerdanlıkları’ndan 3 Milyar Liralık Ekonomik Katkı

Artvin’de Çoruh Nehri üzerindeki baraj göllerinde 20 bin ton balık üretimi ile ekonomiye 3 milyar liralık katkı sağlandı. AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik, hedefin 60 bin ton balık üretimi olduğunu açıkladı.

Artvin'de Çoruh Nehri üzerindeki

ARTVİN’de Çoruh Nehri üzerinde bulunan ve ‘Çoruh’un gerdanlıkları’ olarak adlandırılan baraj göllerinde kurulu tesislerde geçen yıl 20 bin ton ‘Türk somonu’ üretildi. Bu üretim, ekonomiye 3 milyar liralık katkı sağladı. AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik, “Kafes balıkçılığı hızla yayılıp, tüm barajlara yayılırsa yaklaşık 60 bin ton balık üretimi gerçekleşecek. Bunun da ekonomimize katkısı 10 milyar TL olacak” dedi.

Çoruh Nehri üzerindeki barajlar, elektrik enerjisi üretiminin yanı sıra kafes balıkçılığı tesisleriyle de dikkat çekiyor. Bu tesislerde üretilen balıklar, başta Uzak Doğu ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Kafeslere 10 gram olarak aktarılan yavru balıklar, 1 yıl içinde 1 kilograma ulaşıyor. Balıklar, 3 kilograma ulaştığında ise ihracata hazır hale geliyor. Yüzlerce kişiye istihdam sağlayan tesislerde üretilen balıklar, bölgedeki alabalık tesislerinin ihtiyacını karşılıyor ve çevre illere de satılıyor.

‘ÇORUH NEHRİ CİDDİ GERDANLIKLARLA KAPLANDI’

AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik, Borçka ve Deriner barajlarında 14 tesis bulunduğunu belirterek, “Çoruh Nehri yıllarca aktı ve maalesef biz de baktık. Çoruh Nehri şimdi çok ciddi gerdanlıklarla kaplandı. Barajlar bittikçe üzerinde ticari ve turistik faaliyetler yoğunlaşmaya başladı. 2024 yılında 20 bin ton balık üretildi ve ülke ekonomisine 3 milyar liralık katkı sağlandı” dedi.

HEDEF 60 BİN TON BALIK ÜRETİMİ

Kentteki diğer barajlarda da tesisleşmenin artacağını vurgulayan Çelik, “Önümüzdeki günlerde somon balık üretimi ve kafes balıkçılığı hızla yayılıp, tüm barajlara yayılırsa yaklaşık 60 bin ton balık üretimi gerçekleşecek. Bunun da ekonomimize katkısı 10 milyar TL olacak. Bu faaliyet yalnızca merkezi bütçeye, üretim ve ihracata değil, ciddi şekilde istihdama da katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.