Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Depozito Yönetim Sistemi ile Atıklar Ham Maddeye Dönüşecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Depozito Yönetim Sistemi ile atıklar ham madde olarak kullanılacak. Ferhat Pirinççi açıkladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ‘Sıfır Atık’ hareketinin bir parçası olarak Depozito Yönetim Sistemi‘ni hayata geçiriyor. Bu sistemle, vatandaşlar ‘depozitosu olan ambalaj’ (DOA) logosu bulunan atıkları iade makinelerine bırakarak maddi kazanç elde edebilecek. Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Ferhat Pirinççi, uygulamanın cam, pet ve alüminyum atıkların çöp olmaktan çıkarak ham madde olarak kullanılmasını sağlayacağını belirtti.

2025 yılı sonuna kadar 81 ilde hayata geçirilmesi planlanan sistemle, yerli üretim DOA iade makineleri tüm il ve ilçelere kurulacak. Vatandaşlar, DOA logosu bulunan içecek ambalajlarını iade makinelerine bırakarak, telefonlarına indirdikleri uygulama üzerinden ücret alabilecek. Bu sayede cam, pet ve alüminyum şişe atıkları steril bir şekilde toplanarak geri dönüştürülecek ve sanayide ham madde olarak kullanılacak.

Ferhat Pirinççi, “DOA ile birlikte artık Türkiye’de şişelere ilişkin atıklar hem ekonomiye kazandırılacak hem de doğayı ve çevreyi koruyacak. Bu sistem, Sıfır Atık hareketinin önemli bir parçası olacak ve döngüsel ekonomiyi canlandıracak” dedi.

Pirinççi, sistemin pilot il olarak Sakarya‘da başlatıldığını ve tüm kamu kurumlarında da uygulanmasının hedeflendiğini belirtti. “Bu yıl sonuna kadar 81 il ve tüm ilçelerde hayata geçecek. Artık insanlar çöplerini atmak yerine depozito iade makinelerinde değerlendirecek” diye ekledi.

DOA uygulaması, kullanıcıların iade ettikleri şişeler karşılığında hesabına yansıyan teşvik bedelini anlık olarak harcayabileceği bir yapıya sahip. Pirinççi, “Şu anda kapalı devre olarak yürütülen sistemde 7 bine yakın kullanıcı var. Türkiye’de bu sistem hayata geçtikten sonra en fazla indirilen ve kullanılan uygulamalardan biri olacak” dedi.

Yerli üretim makinelerin yüzde 65 üzerinde yerlilik oranına sahip olduğunu vurgulayan Pirinççi, “Bursa’daki bir firma da sertifika aldı. Bu makineler tamamen yerli ve milli ürünler” ifadelerini kullandı.