Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Editör

Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek: ‘Orman ve Akarsu Kenarlarındaki Çalılıkların Azalması Müsilajı Artırıyor’

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, müsilaj oluşumunu artıran en önemli faktörlerden birinin orman ve akarsu kenarları ile deltalardaki çalılıkların popülasyonundaki azalma olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Özdilek, bu bölgelerdeki bitki örtüsünün korunmasının büyük önem taşıdığını belirterek, aksi takdirde akarsuların taşıdığı kirletici maddelerin denize ulaşarak müsilaj sorununu daha da artıracağını vurguladı.

Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi’nde 2020 yılında ortaya çıkan ve çevre felaketine neden olan müsilaj, bu yıl da etkisini göstermeye başladı. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla birlikte müsilajın etkisi artarken, Prof. Dr. Özdilek, bu sorunun temel nedenlerinden birinin akarsu kenarlarındaki bitki örtüsünün tahrip edilmesi olduğunu ifade etti.

‘Sazlıklar ve Ağaçlar Kirleticileri Süzüyor’

Müsilajın Marmara Denizi’nde büyük bir sorun haline geldiğini hatırlatan Prof. Dr. Özdilek, “Marmara Denizi’ne dökülen akarsular, çevresindeki yerleşim yerleri, tarım alanları ve ormanlardan gelen kirleticileri taşıyor. Akarsu kenarlarındaki sazlıklar, kamışlar ve ağaçlar, bu kirleticileri süzerek temiz suyun denize ulaşmasını sağlıyor. Ancak bu bitki örtüsü tahrip edilirse, kirleticiler süzülmeden doğrudan denize ulaşacak” dedi.

‘Bitki Örtüsünün Korunması Şart’

Prof. Dr. Özdilek, ormanların ve akarsu kenarlarındaki bitki örtüsünün korunmasının müsilajla mücadelede kritik bir rol oynadığını belirterek, “Eğer ormanları keser, akarsu kenarlarındaki bitki örtüsünü tahrip edersek, tüm kirleticiler süzülmeden Marmara Denizi’ne ulaşır. Bu da müsilaj sorununu daha da artırır” uyarısında bulundu.

‘Mevsimsel Temizleme Çalışmalarına Dikkat’

Müsilaj sorununa bütüncül bir yaklaşım gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Özdilek, “Akarsu kenarlarındaki temizleme çalışmalarını mevsimlere göre planlamalıyız. Özellikle yağışlı dönemlerde bu alanlardaki bitki örtüsünü korumak, kirleticilerin denize ulaşmasını engellemek açısından büyük önem taşıyor” dedi.

Prof. Dr. Özdilek, müsilajla mücadelede sadece denizdeki çalışmaların yeterli olmadığını, karasal alanlardaki bitki örtüsünün korunmasının da büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Şükran Yalçın ÖzdilekMüsilaj SorunuAkarsu Kenarı Bitki Örtüsü

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 + sixteen =

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER