‘Mevzuat, Fiziki İmkan ve İnsan Kaynağı’
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İzmir’de düzenlenen ‘İzmir Adli Tıp ve Denetimli Serbestlik Hizmet Binalarının açılış töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu. Tunç, adaletin herkese eşit ve adil bir şekilde ulaşılabilir olması ve hukukun üstünlüğünü güçlendirmek amacıyla hareket ettiklerini belirterek, “Adaletin temin edilmesi, demokratik hukuk devletinin vazgeçilmez gerekliliğidir. Bu doğrultuda ihtiyaca cevap veren bir mevzuat, yeterli fiziki imkanlar ve etkin insan kaynağına sahip olmalıyız,” ifadelerini kullandı.
‘Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Başlatıldı’
Bakan Tunç, yargı mesleklerinde kaliteyi arttırmak için yeni uygulamaları devreye soktuklarını kaydetti. “Hukuk fakültelerinde başarı sıralamasını 190 binden 125 bine yükselttik ve Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nı başlattık,” diyerek, bu adımların genç hukukçuları daha iyi hazırlayacağını vurguladı.
‘Adliyelerde Yapay Zeka Çalışmaları’
Adli süreçlerde hız ve verimliliğin artırılması amacıyla UYAP sistemiyle entegrasyon çalışmalarını tamamladıklarını belirten Bakan Tunç, “Önümüzde yapay zekayla ilgili çalışmalar var. Bu sayede mahkemelerimiz resmi kurumlardan hızla belge alabilecek,” dedi.
‘Ceza İnfaz Sistemi ve Topluma Kazandırma’
Ceza infaz sisteminin amacının sadece cezalandırmak olmadığını, aynı zamanda hükümlüleri topluma kazandırmak olduğunu ifade eden Tunç, denetimli serbestlik sisteminin başarılı bir şekilde işlediğini belirtti. “2024’te 108 bin yükümlü kamuya yararlı işlerde çalıştı,” dedi.
‘Adli Tıbbın Önemi’
Bakan Tunç, İzmir Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığı Binası’nın açılışında adli tıbbın yargının adalet terazisini dengeleyen önemli bir bilim dalı olduğunu vurguladı. “Adli tıbbın tarafsız ve güvenilir sonuçları, adaletin doğru tecellisinde büyük önem taşır,” ifadelerini kullandı.