Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, doğal afetlerde sağlık hizmetinin hızlıca verilebilmesi için tam donanımlı sahra hastaneleri projesi başlattıklarını açıkladı. Kervan, “Öyle bir hastane planlıyoruz ki anında ameliyathanelerin oluştuğu, her türlü ameliyatın yapılabildiği, her türlü tetkikin hızlıca yapılabildiği, merkezlere veri aktarımının olduğu, dijital sistemlerin kullanıldığı bir yapıyı kurguluyoruz” dedi.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu‘nun ‘üreten sağlığın lokomotifi’ olarak değerlendirdiği Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB)‘nin Ankara’daki Aziz Sancar Araştırma Merkezi yerleşkesinde yapılan açıklamada, Türkiye’nin doğal afetlerin sık yaşandığı bir bölgede olduğuna dikkat çekildi. Prof. Dr. Kervan, “Son dönemlerde çok üzüldüğümüz, hepimizin canının yandığı depremleri yaşadık. Biz bu tür doğal afetlere karşı hızlıca hareket edebileceğimiz, sağlık hizmetinin hızlıca verilebileceği sahra hastanelerine özel kıymet veriyoruz” ifadelerini kullandı.
TÜSEB olarak, AFAD‘ın ya da acil sağlık hizmetlerinin işlerine yarayacak, günümüzün yeni teknolojileriyle kolay transfer yapılacak bir sahra hastanesi oluşturulmasını hedeflediklerini belirten Kervan, “Doğal afetler kritik süreçler, o süreçlerde bile sağlık sistemleri hiç aksatılmadan elimizden geleni yapacağız” dedi.
Özel Hastaneler TÜSKA Tarafından Akredite Edilecek
Prof. Dr. Kervan, bir ay önce çıkan kanun doğrultusunda artık 3 yıl içinde Türkiye’deki tüm özel hastanelerin Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) tarafından akredite edileceğini söyledi. Kervan, “Bunu ülkemizde verilen sağlık hizmetinin kalitesinin artması için yapıyoruz. TÜSKA tarafından verilen belge, uluslararası bir belge niteliğinde. Yani sadece Türkiye’de verilmiş bir belge olarak düşünmeyin. Çünkü TÜSKA’nın mevcut üyesi olduğu kuruluş, dünyanın en çatı kuruluşu” dedi.
Yapay Zeka ile Sağlık Hizmetleri Daha Hızlı
Ankara’daki Aziz Sancar Araştırma Merkezi’nin yanı sıra İstanbul Koşuyolu’nda da bir kampüslerinin olduğunu ifade eden Kervan, “Yapay Zeka Enstitümüzde, büyük bir dataya sahibiz. Datalar mühendislerimiz tarafından işleniyor ve yazılımlara dönüştürülüyor. Bu yazılımlar, tıbbi cihazlara yüklenerek hem geleceğin teknolojisini oluşturuyor hem de sağlık çalışanlarının işlerini kolaylaştırıyor” dedi.
ASELSAN ile Yerli Kalp-Akciğer Makinesi
Türkiye’nin ilk kalp-akciğer makinesini ASELSAN ile birlikte yaptıklarını kaydeden Kervan, “Şimdi hayvan çalışmalarını bitirmek üzereyiz. Umarız en yakın zamanda klinik çalışmalarına başlayacağız. ASELSAN ile geliştirdiğimiz kalp-akciğer makinesi, tamamen yerli ve milli bir ürün olacak” dedi.
Robotik Cerrahi Sistemler için Adımlar Atılıyor
Prof. Dr. Kervan, bir başka hedeflerinin de TÜSEB bünyesinde robotik sistemler cerrahi merkezinin kurulması olduğunu söyleyerek, “Robotik cerrahi sistemlerin Türkiye’deki mühendisler tarafından geliştirilmesi ve üretilmesi için ilk adımları atıyoruz” dedi.