Çanakkale Deniz Savaşı sırasında Maydos Mıntıka Komutanı olarak görev yapan Mustafa Kemal Atatürk’ün, arkadaşı Madam Corinne’ye yazdığı mektupta önemli bir detay ortaya çıktı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi (AÇASAM) Müdür Yardımcısı Dr. İsmail Sabah, “Mustafa Kemal Bey, 18 Mart’tan bir gün önce 17 Mart tarihinde arkadaşına yazdığı mektupta, burada bulunduğu sürece daima başarılı olacağını ifade etmişti” dedi.
Dr. Sabah, Fransızca yazılan mektubun, Mustafa Kemal’in ileri görüşlülüğünü ve kendine olan güvenini yansıttığını vurguladı. Mustafa Kemal Bey’in 19’uncu Tümen Komutanı olarak 25 Şubat 1915 sabahı Eceabat’a geldiğini belirten Dr. Sabah, “Burası Mustafa Kemal Atatürk’ün 25 Şubat ile 25 Mart tarihleri arasında, yani bir ay boyunca Maydos Mıntıka Komutanlığı görevi esnasında kullandığı karargah binasıdır” ifadelerini kullandı.
Mustafa Kemal Bey’in, Gelibolu Yarımadası’nı olası bir çıkarmaya karşı savunmakla yükümlü olduğunu belirten Dr. Sabah, “4 Mart 1915 tarihinde İngilizler tarafından Seddülbahir’e ve Kumkale’ye tahrip müfrezeleri çıkarıldı. O gün Mustafa Kemal Bey, Cevat Paşa ile birlikte Kilitbahir’deki istihkamları denetlemekteydi. Seddülbahir’de Bigalı Mehmet Çavuş, İngilizlerin geri atılmasında büyük bir rol oynadı” dedi.
Dr. Sabah, Mustafa Kemal Bey’in 17 Mart tarihinde arkadaşı Madam Corinne’ye yazdığı mektupta, “İki aydır buradayım ve Çanakkale Boğazı’nı müttefiklerin donanmalarına karşı savunuyorum. Bu ana kadar hep başarılı oldum ve aynı yerde kalırsam, daima başarılı olacağım” ifadelerini kullandığını belirtti. Dr. Sabah, “Mustafa Kemal Bey, mektupta yazdığı gibi öngörüsünde haklı çıkmıştı. Nitekim muharebelerin ilerleyen süreçlerinde sadece Arıburnu’nda değil, Conkbayırı’nda ve Anafartalar’da da başarıya ulaşmıştı” dedi.
Mustafa Kemal Bey’in 3 Mayıs 1915 tarihinde Harbiye Nazırı Enver Paşa’ya gönderdiği raporda da, “Maydos Mıntıka Komutanı iken almış olduğum tedbirler değiştirilmemiş olsaydı, düşmanın karaya çıkmasına müsaade edilmemiş olabilirdi” ifadelerine yer verdiğini belirten Dr. Sabah, Mustafa Kemal’in stratejik öngörüsünün ne kadar isabetli olduğunu vurguladı.
Mustafa Kemal Atatürk’ün mektubunun Türkçe çevirisinde şu ifadeler yer alıyor:
“İki aydır buradayım ve Çanakkale Boğazı’nı müttefiklerin donanmalarına karşı savunuyorum. Bu ana kadar hep başarılı oldum ve aynı yerde kalırsam, daima başarılı olacağım. Burada benim ismimin duyulmamasına hayret etmemeli, çünkü ben mühim bir muharebenin kahramanı olarak Mehmed Çavuş’a şeref kazandırmayı tercih ettim.”