Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AYM Kararı Sonrası 4 Bin Konaklama Tesisi Turizm Sezonunu Bekliyor

Anayasa Mahkemesi’nin Turizm İşletmesi Belgesi kararı sonrası 4 binin üzerinde konaklama tesisi turizm sezonunu bekliyor. Detaylar haberimizde.

Anayasa Mahkemesi'nin Turizm İşletmesi

Mehmet ÇINAR/ANTALYA – Turizm işletmelerinin faaliyet göstermesi için zorunlu tutulan ‘Turizm İşletmesi Belgesi’ düzenlemesi, Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edildi. Ancak kararın yürürlüğe girmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 9 aylık süre tanındı. Belgeleri olmadığı gerekçesiyle kapanan 4 binin üzerindeki konaklama tesisi, turizm sezonuna yetişebilmek için yasanın hızla revize edilmesini talep ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2021 yılında getirdiği düzenlemeyle, tüm konaklama tesislerine Turizm İşletmesi Belgesi alma zorunluluğu getirilmişti. CHP’nin başvurusu üzerine AYM, bu zorunluluğu kaldırarak konaklama tesisleriyle ilgili ruhsat yetkisini belediyelere geri verdi. Karar, 24 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

9 Aylık Süre Turizm Sektörünü Zorluyor

AYM’nin kararının yürürlüğe girmesi için bakanlığa tanınan 9 aylık süre, turizm sektöründe endişelere neden oldu. Sektör temsilcileri, 4 binin üzerinde konaklama tesisinin kapatıldığını belirterek, belediye belgeli tesislerin yeniden açılabilmesi için yasanın hızla revize edilmesini istiyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de 25 bin 908 otelden 4 bin 380’inin iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı iptal edildi. Halen 7 bin 5’i Turizm İşletmesi Belgeli, 14 bin 523’ü Basit Konaklama Belgeli olmak üzere toplam 21 bin 528 konaklama tesisi faaliyetini sürdürüyor.

“Hukuk Güvenliği Sağlanmalı”

Avukat Neslihan Çan Türkmen, AYM’nin kararını değerlendirerek, “9 aylık süre, turizm sektöründeki işletmeler için ciddi bir külfet. Önümüz turizm sezonu ve insanlar yıllardır mağduriyet yaşıyor” dedi. Türkmen, TBMM’nin turizm sezonuna başlamadan önce gerekli yasal düzenlemeleri ivedilikle yapması gerektiğini vurguladı.

“Yasal Düzenlemeler Hızla Yapılmalı”

Antalya Turistik Otelciler ve Pansiyoncular Derneği Başkanı Alp Özel, “Bakanlığımızdan tek talebimiz, bu yasanın hızlı bir şekilde revize edilmesi ve turizm sezonuna yetiştirilmesi” ifadelerini kullandı. Özel, küçük ve orta ölçekli otellerin görüşlerinin alınmasının önemine dikkat çekti.

Alanya Belediye Başkanı’ndan Açıklama

Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Kararla, belediyemiz basit konaklama tesislerine ruhsat verme yetkisini yeniden kazandı. İşletmecilerimizin gelişmeleri takip etmesi önem taşımaktadır” dedi.