Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK SAYEM Yeşil Dönüşüm 2025 yılı 1’inci Dönem Çağrısı’nın başvuruya açıldığını duyurdu. Kacır, yaptığı açıklamada, “Sanayide yeşil dönüşüm için çalışmaya, Türkiye’nin kalkınma yolculuğuna çevre dostu uygulamalarla hız vermeye devam edeceğiz” dedi.
Bakan Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Dünya Bankası iş birliği ile yürüttüğümüz Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında yeşil dönüşüm odaklı Ar-Ge ve yenilik projelerini destekliyoruz. TÜBİTAK SAYEM Yeşil Dönüşüm 2025 yılı 1’inci Dönem Çağrısı başvuruya açıldı” ifadelerini kullandı.
SAYEM Yeşil Dönüşüm Programı Detayları
Koordinatörlüğünü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü Dünya Bankası Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında özel sektörün yeşil dönüşüme yönelik ürün veya süreç geliştirme faaliyetleri TÜBİTAK-TEYDEB tarafından desteklenecek. Bu kapsamda hayata geçirilen Sanayi Ar-Ge Projeleri İçin Geri Ödemeli ve Hibe Destek Programının yeni çağrısı 16 Nisan 2025 itibariyle açıldı. Başvurular 16 Haziran 2025 tarihine kadar alınacak.
Çağrı kapsamında, özel sektör, üniversite ve kamu iş birliğiyle yenilik platformları oluşturularak, Türkiye’nin yeşil büyümesine katkı sağlayacak katma değeri yüksek ürün veya ürün grubu geliştirilmesi için bir teknoloji ekosistemi desteklenecek. Özel sektör öncülüğünde, üniversite ve kamu iş birliğiyle ihtisaslaşmış bir Ar-Ge ve Yenilik Platformunun oluşturulması hedefleniyor.
Destek Miktarları ve Süre
Program süresi 36 ay olup, platform başına program önerisi için üst limit 300 milyon TL olarak belirlendi. Platformda yer alacak olan özel sektör kuruluşları hibe ve geri ödemeli olarak, üniversiteler ve araştırma kurumları ise yüzde 100 hibe olarak destek alabilecek. Platformda yer alacak kuruluşlar için bütçe üst limitleri şöyle:
- KOBİ’ler için: 15 milyon TL
- Büyük ölçekli kuruluşlar için: 60 milyon TL
- Üniversiteler ve araştırma kurumları için: 10 milyon TL
Bu destek programıyla Türkiye’nin yeşil dönüşüm sürecine ivme kazandırılması ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılması amaçlanıyor.