Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) düzenlenen ‘Türkiye’nin Ulaşım Vizyonu’ seminerinde önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, Kuzey Marmara Otoyolu’ndan Ankara’ya doğru yeni bir otoyol projesine başladıklarını duyurdu. Uraloğlu, “Kuzey Marmara Otoyolu’ndan Ankara’ya doğru otoyol yapmamız gerekiyor. Şimdi onun projesine başladık” dedi.
Bakan Uraloğlu, geleceğin teminatının gençler olduğunu belirterek, “Sizin buradan mezun olup belirli görevlere geldiğiniz zaman ülkemize, coğrafyamıza ve bütün dünyaya çok güzel hizmetler yapacağınıza canı gönülden inanıyorum” ifadelerini kullandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın insan, yük ve veri taşıdığını vurgulayan Uraloğlu, “Vizyonumuz ‘Türkiye Yüzyılı’nda insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla dünyada öncü olmaktır” dedi.
Türkiye Orta Koridor’un Merkezinde
Türkiye’nin coğrafi konumunun önemine dikkat çeken Uraloğlu, 4 saatlik uçuş mesafesindeki yaklaşık 1,5 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezinde olduğunu belirtti. Uraloğlu, bu bölgenin 51 trilyon dolarlık gayri safi milli hasılası ve 25 trilyon dolarlık yıllık ticaret hacmi olduğunu söyledi. Türkiye’nin Orta Koridor’un merkezinde olduğunu vurgulayan Uraloğlu, bu koridoru daha da güçlendirmeyi planladıklarını ifade etti.
Pekin’den çıkan bir yükün Süveyş Kanalı’ndan 35 günde, Ümit Burnu’ndan 45 günde Londra’ya ulaştığını belirten Uraloğlu, Kalkınma Yolu Koridoru tamamlandığında bu sürenin yaklaşık 25 güne düşeceğini kaydetti. Orta Koridor vasıtasıyla yük taşıma süresinin 18 gün olduğunu, Hazar geçişli demir yolu sayesinde bu sürenin 14 güne kadar düşürüleceğini belirtti.
Zengezur Koridoru’nun Önemi
Zengezur Koridoru’nun önemine değinen Uraloğlu, “Zengezur Koridoru Azerbaycan’dan başlayıp Ermenistan veya İran’dan sonra Nahcivan, oradan da Dilucu ve Kars’tan gelip Bakü-Tiflis hattına bağlanmış olacak. Esasında ülkemizin demir yolu ağına da bir anlamda bağlanmış olacak. Bunun yapım çalışmaları Azerbaycan tarafından devam ediyor. Bizim tarafta gözüken 224 kilometreye de inşallah önümüzdeki aylarda başlamış olacağız” dedi.
Kalkınma Yolu Projesi
Uraloğlu, Kalkınma Yolu’yla Çin’den deniz yolu ağırlıklı olarak Irak’ın Basra Körfezi’ndeki Faw Limanı’na gelecek olan yüklerin, demir yoluyla 1200 kilometrelik mesafe katederek Ovaköy’den Türkiye’ye gireceğini belirtti. Uraloğlu, “Bu, ülkemizde de yaklaşık 2 bin 100 kilometre civarında bir hattı katederek Kapıkule’den Avrupa’ya çıkmasıyla ilgili bir proje. Projesi bitti; Irak, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye olarak bunun finansmanını ve yapımını konuşuyoruz. Önümüzdeki süreçte inşallah onu da hayata geçirmiş olacağız” dedi.
77 İl Bölünmüş Yolla Bağlı
Türkiye’nin 2002 yılında 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol ağını, 29 bin 730 kilometreye çıkardıklarını söyleyen Uraloğlu, “Kara yollarının sorumluluk alanındaki yol uzunluğu yaklaşık 69 bin kilometre. 2002 yılında sadece 6 il birbirine bölünmüş yolla bağlıyken, bugün tam 77 il bölünmüş yolla bağlı. Otoyol uzunluğunu 3 bin 796 kilometreye çıkardık. Bitümlü sıcak karışım kaplamalı yolları 32 bin kilometreye yaklaştırdık. Köprü, viyadük ve tünellerde çok ciddi işler yaptık” diye konuştu.
1915 Çanakkale Köprüsü
Türkiye’ye çok estetik yapılar kazandırıldığını aktaran Uraloğlu, “Bu anlamda yaptığımız yapıların, uluslararası kuruluşlardan birçok kalite ödüllerini de aldığını söylemek isterim. 1915 Çanakkale Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Zigana Tüneli, Eğiste Hadimi Viyadüğü gibi” dedi. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün 2 bin 23 metre orta açıklığı ile dünyanın en uzun asma köprüsü olduğunu belirten Uraloğlu, “Gerçekten bir mühendislik harikası ve burada bizim milli değerlerimizi yansıtan, bayrağımızı yansıtan, top mermisiyle birçok özelliği olan köprü. Toplam 4 bin 608 metre, yaklaşım viyadükleriyle birlikte” ifadelerini kullandı.
Ankara-İstanbul Arası Süper Hızlı Tren
Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Projesi’ne de değinen Uraloğlu, “Ankara’dan Nallıhan-Beypazarı üzerinden gelecek olan Süper Hızlı Tren Projesi’ne başladık. 350 kilometre saat hızla gidecek ve 80 dakikada Ankara-İstanbul arasını siz kat etmiş olacaksınız” dedi.
Bakan Uraloğlu, 2035’te satılacak her 2 araçtan bir tanesinin elektrikli olmasının öngörüldüğünü belirterek, “Şu anda ülkemizdeki elektrikli araç sayısı 208 bin civarına gelmiş durumda. Şarj istasyonlarımız soket olarak 28 bin. Birçok ülkeden, gelişmiş birçok ülkeden daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Şarj istasyonu olmayan ilimiz yok Türkiye’de” dedi.