Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘Ulaşım ve Altyapıda Türkiye Yüzyılı Zirvesi’nde önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, sosyal medya kullanımına ilişkin yaş sınırı tartışmalarına değinerek, “Sosyal medyada yapılacak olan dezenformasyon ve yanlış bilgilendirmeleri bir birey hangi yaştan sonra daha doğru değerlendirebilir? Nasıl muhakeme edebilir? Biz bu konuda 13 değil de 16 yaşın daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’nin çok ciddi kamuoyu araştırmacılarının birisine bu konuyu çalıştırdık. Bu konuda 16 yaşı halkın yüzde 79.4’ü destekliyor, doğru buluyor” dedi.
Zirvede, modern ve sürdürülebilir projeler, ulaşım ve altyapı ağları, lojistik ve taşımanın uluslararası seyri gibi konular ele alındı. Bakan Uraloğlu, “Kalkınma Yolu projesi gerçekten kıymetli bir proje. Burada bir kere, dünyada çok ciddi şekilde artan bir ticaret yükü var. Bunun da taşınması lazım. Bizim hali hazırdaki orta koridorda bu süre 18 gün civarında. Biz Kalkınma Yolu Koridoru’nu bitirdiğimizde, hayata geçirdiğimizde 25 günde, yani daha çok denizden gelen yüklerin 35 gün ya da 45 gün yerine, 25 günde Basra Körfezi’ndeki Irak’ın inşa ettiği ilk fazı bu sene açılacak olan Fav Limanı’ndan gelen yüklerin bin 200 km’lik Irak sınırlarından geçen öncelikle demiryolu, karayolu, enerji ve iletişim hatlarını da ilave ediyoruz, sonra da ülkemizden gelip yaklaşık 2 bin 90 kilometrelik bir seyir ile Kapıkule’den Avrupa’ya gidecek” ifadelerini kullandı.
İstanbul’un ulaşım ihtiyaçlarına da değinen Uraloğlu, “İstanbul gibi bir şehirde siz artık ulaşım ihtiyaçlarını yer üstünde çözemezsiniz. Böyle bir imkan yok. Fiziki olarak da yok. Baktığınız da dünyada da yok. O zaman yeraltına inmemiz gerekir. Yeraltından çözmemiz gerekir bu ihtiyacı. Ana çözümler mutlaka metro hatları ve raylı sistemler ile olmak durumunda. Bu konudaki otorite de bizim bakanlığımız. Bu anlamdaki her türlü ulaştırma, ulaşım planlarını biz onaylıyoruz. İstanbul içinde yaptığımız çalışmaya göre toplam bin 4 kilometrelik bir raylı sisteme ihtiyacımız var. Şu anda aşağı yukarı 390 – 400 kilometre civarında metro hattına sahibiz. Bunun üzerine yaklaşık 600 kilometre civarında daha metro yapmamız lazım ki, İstanbul’un dertlerini çözelim” dedi.
Sosyal medya platformlarına ilişkin düzenlemelerden de bahseden Bakan Uraloğlu, “Türkiye’deki sosyal medya platformlarının tamamı temsilci atadı. En son X platformu atadı. Toplam 7 tane platform var. Hepsinin şu anda resmi bir sorumlusu var. Bu kıymetli, ama yeterli değil. Burada içerik çıkarma ile ilgili henüz bir şey yapamıyoruz. Bunun için kanunen bir düzenleme yapmamız gerekir. Discord ve roblox gibi esasında çok masumane yaklaşılan, belli ihtiyaçları da belki karşılayan, ama devamında çok farklı imkanlar sunan ya da çok farklı noktalara teşvik eden, yönlendiren uygulamalar var. Bunların önüne geçmemiz lazım. Toplumumuzu genel anlamda bir koruma refleksi göstermemiz lazım” şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu, sosyal medya platformlarının düzenlenmesi konusunda “Sosyal medya platformlarının hepsinin bir muhatabı var. Biz üst perdeden ve yüksek sesle, ‘Kapatırız’ diyoruz. Bu karşılık buluyor ve yaptık da. 9-10 gün Instagram’ı kapattık, erişime engel getirdik. Ondan sonra istediklerimizi yaptırma noktasında elimizin güçlendiğini söyleyebilirim. Hepsinin de resmi temsilcisi var ve bizim yapacağımız düzenlemelerle, mevzuat düzenlemeleriyle oradaki gri alanları iyice ortadan kaldırmış olacağız” dedi.