Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakan Vedat Işıkhan: Mobbinge Karşı Yeni Genelge ile Koruyucu Tedbirler Geliştirdik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, mobbinge karşı yeni genelge ile koruyucu tedbirler geliştirdiklerini açıkladı. Kadın istihdamına yönelik çalışmalar da hız kazandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, iş yerlerinde mobbinge karşı mücadeleyi daha etkin hale getirmek amacıyla yeni bir genelge yayımladıklarını açıkladı. Işıkhan, “2011/2 Sayılı Başbakanlık Genelgesi’ni güncelleyerek, Cumhurbaşkanlığı Genelgesi olarak yayımladık. Yeni Genelgemizle kurulan yeni yapı ve başvuru mekanizmaları sayesinde, tüm çalışanların haklarını daha güçlü bir şekilde güvence altına alırken, çalışma barışının sağlanması adına daha koruyucu tedbirler geliştirdik” dedi.

Bakan Işıkhan, HAK-İŞ’in düzenlediği ‘Kadınların Emeğin Evrensel Gücüne Katkısı İftar Programı’nda yaptığı konuşmada, kadınların toplumsal ve çalışma hayatındaki önemine değindi. Işıkhan, “Kadın, toplumsal hayatın en temel birimi olan aileden, en genel sınırları ifade eden topluma kadar yaşamın her evresinde kurucu unsur olarak yer almıştır. Milletimizin, tarihi serencam içerisinde büyük mücadeleler vererek bugünlere ulaşmasında da kadın emeğinin yeri ve önemi çok büyüktür” ifadelerini kullandı.

‘İŞ YERLERİNDE PSİKOLOJİK TACİZ, KURUMSAL BARIŞI ZEDELEYEN CİDDİ BİR SORUNDUR’

Işıkhan, iş yerlerinde psikolojik tacizin (mobbing) bireylerin ruhsal, fiziksel ve zihinsel sağlığını tehdit ettiğini belirterek, “İş yerlerinde psikolojik taciz, bireylerin ruhsal, fiziksel ve zihinsel sağlığını tehdit eden, iş verimliliğini ve kurumsal barışı zedeleyen ciddi bir sorundur. ‘Çalışma hayatında şiddete sıfır tolerans’ ilkesi kapsamında işverenlerden çalışanlara, kamu kurumlarından sivil topluma kadar herkesin sorumluluk alması gereken bir sürecin içindeyiz” dedi.

Bakan Işıkhan, yeni genelge ile mobbinge karşı farkındalığı artırmayı ve mağduriyetleri önlemeyi hedeflediklerini vurgulayarak, “Genelgemizle kurulan yeni yapı ve başvuru mekanizmaları sayesinde, tüm çalışanların haklarını daha güçlü bir şekilde güvence altına alırken, çalışma barışının sağlanması adına da daha koruyucu tedbirler geliştirdik” şeklinde konuştu.

‘900 BİNDEN FAZLA KADINI İSTİHDAMA KAZANDIRDIK’

Işıkhan, kadın istihdamına yönelik çalışmalara da değinerek, “Pilot illerde İŞKUR bünyesinde İş Pozitif Ofisleri kurduk. Bu projeyle 900 binden fazla kadını istihdama kazandırdık. Ayrıca, kadınların iş ve aile uyumunu sağlamak için teşvik ve destekler sunuyoruz. İşverenlere, her kadın işçi için aylık 32 bin 500 TL’ye kadar ücret desteği sağlıyoruz” dedi.

Bakan Işıkhan, son 23 yılda İŞKUR aracılığıyla 15 milyon kişinin işe yerleştirildiğini ve bunun yüzde 33’ünün kadınlar olduğunu belirterek, “2024 yılında ise 1,5 milyon işe yerleşen vatandaşımızın 556 bini kadındır. Bu rakamlar, kadınların kalkınmamız ve büyümemiz için emek dünyamıza ne kadar önemli katkılar sağladığını göstermektedir” ifadelerini kullandı.