Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin İnsan Odaklı Yaklaşımı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ‘PIKTES (Türk Eğitim Sisteminde Çocuklar İçin Kapsayıcı Eğitimin Desteklenmesi Projesi) Sosyal Uyum Gösterisi Programı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Tekin, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin odağında insan, insana saygı, temel hak ve hürriyetlere saygı; barışı ve insan haklarını korumak üzere bir felsefe var” diyerek, eğitimin toplumların barış ve huzur içinde yaşamasındaki rolüne vurgu yaptı.
Eğitimde Temel Hak ve Hürriyetler
Gece-gündüz çalışarak eğitimin geleceğine katkıda bulunmaya devam eden Bakan Tekin, dünya genelindeki mülteci durumuna da dikkat çekti. “Uluslararası Mülteci Hakları Derneği raporuna göre, dünya genelinde siyasi ya da farklı sebeplerle yurdundan ayrılmak zorunda kalan yaklaşık 120 milyon insan var” şeklinde konuşan Tekin, bu duruma çözüm üretmek için eğitimin barışçıl bir düzen oluşturmasının önemine değindi.
Barışı ve İnsan Haklarını İçselleştiren Nesiller Yetiştirmek
Bakan Tekin ayrıca, “Yeni yetişen kuşağın mutlaka ama mutlaka temel hak ve hürriyetlere saygı duyan, başkalarının haklarına saygı duyan, demokrasiyi içselleştirmiş, dünya barışı için mücadele eden bir kuşak yetiştirmek durumundayız” diyerek, genç nesillerin barış ve insan hakları konusunda bilinçlenmesinin şart olduğunu belirtti.
Ensarlık ve Misafirperverlik Temelinde Kapsayıcı Eğitim
Eğitim sisteminin, yurdundan edilmiş kişiler için ensarlık görevi üstlenmesi gerektiğini belirten Bakan Tekin, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde ensarlık ve misafirperverlik üzerine kurulu bir yaklaşım var. Bu modelin odağındaki insan, insana saygı ve insan haklarını korumak önceliklidir.” dedi.