Bitlis’te son yıllarda huzur ve güvenliğin sağlanmasıyla birlikte organize sanayi bölgesi ve ilçelerinde faaliyet gösteren yaklaşık 120 tekstil atölyesi, 13 bin kişiye istihdam sağlıyor. Yüzde 65 genç nüfusa sahip olan kentte, özellikle kadın istihdamının desteklenmesi sektöre büyük katkı sunuyor.
Yatırım teşvik programlarından faydalanarak atölyelerini Bitlis’e taşıyan tekstilciler, teşviklerin devam etmesi halinde daha fazla kişiye istihdam sağlanabileceğini belirtiyor. 2013 yılında Bitlis’e gelerek ilk tekstil atölyelerinden birini açan Emirhan Uludil, “Geldiğimiz yıl 4-5 atölye varken şu an bu sayı 120’ye ulaştı” dedi.
Kadın İstihdamında Büyük Artış
Uludil, “Açılan tekstil atölyelerinin yüzde 95’i teşvikler sayesinde Bitlis’te faaliyet gösteriyor. Gelen tekstilcilerin çoğu büyük şehirlerdeki işlerini bırakarak buraya geldi. Yaklaşık 13 bin istihdam var ve bunun yüzde 60’ı kadınlardan oluşuyor. Bitlis’in genç nüfus oranı yüzde 65 olduğu için bu büyük bir avantaj” ifadelerini kullandı.
Üretilen Ürünler Yurtdışına İhraç Ediliyor
Bitlis’te üretilen tekstil ürünlerinin Amerika, Fransa ve İngiltere gibi birçok ülkeye ihraç edildiğini belirten Uludil, “Ürettiğimiz ürünler kaliteli ve marka değeri taşıyor. Bu başarıyı teşvikler sayesinde elde ediyoruz. Teşvikler olmasaydı bu üretim kapasitesine ulaşmamız mümkün olmazdı” dedi.