SAMSUN – Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, kenevir lifinin küresel pazar değerinin 2030 yılına kadar 75 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini açıkladı. Kurnaz, “Kenevir, insanlık tarihinin en eski tarımsal bitkilerinden biridir. Endüstriyel kenevirin yaklaşık 25 bin farklı üründe kullanılması nedeniyle küresel pazar büyüklüğü her geçen yıl artmaktadır” dedi.
OMÜ ve ABD Oregon Üniversitesi Kenevir İnovasyon Merkezi tarafından düzenlenen ‘Kenevirde Güncel Yaklaşımlar’ panelinde konuşan Kurnaz, kenevirin tekstil, tıp, kozmetik, inşaat ve otomotiv gibi birçok sektörde kullanıldığını vurguladı. Kurnaz, “Kenevir lifi pazar değeri 2022’de 7,55 milyar dolar iken, 2030’da 75 milyar dolara ulaşması bekleniyor” ifadelerini kullandı.
OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç ise kenevirin kadim bir bitki olduğuna dikkat çekerek, “Son 10 yılda ülkeler, kenevirle ilgili yasalarını değiştirerek tarımını artırmaya ve sanayisini geliştirmeye çalışıyor” dedi.
Panelde ayrıca Oregon Üniversitesi’nden akademisyenler, kenevirin hayvan beslenmesindeki potansiyeli ve sulama yöntemleri hakkında sunumlar yaptı. Kenevirden üretilen elbise, örgü ve kozmetik ürünlerin sergilendiği etkinlik büyük ilgi gördü.