TEKİRDAĞ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2025 yılında zorunlu hale getireceği ‘Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar’ (NSEB) projesi, enerji verimliliğini artırmayı hedefliyor. NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi’nden Doç. Dr. Veysel Akyüncü, projenin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik edeceğini ve çevresel etkileri azaltacağını belirtti.
Doç. Dr. Akyüncü, “Bu projeyle binaların enerji ihtiyacının en az %10’u yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanacak. Böylece hem enerji maliyetleri düşecek hem de çevreye olan olumsuz etkiler azalacak” dedi.
Proje kapsamında, 2 bin metrekare ve üzeri yeni konutlara güneş paneli sistemi kurulması zorunlu hale gelecek. Bu sayede binaların ortak alanlarının enerji ihtiyacı karşılanacak ve vatandaşların elektrik faturalarında önemli bir düşüş sağlanacak.
Ekonomiye ve Çevreye Katkı
Güneş paneli uygulayıcısı Ali Melih Tecer, “Türkiye’de konutlarda kullanılan elektrik enerjisinin %30-35’ini bu projeyle azaltmayı hedefliyoruz. Müstakil evlerde kurulan sistemler sayesinde vatandaşlar 25 yıl boyunca elektrik faturası ödemeyecek” ifadelerini kullandı.
İnşaat firması genel müdürü Doğan Tercan ise projenin ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını vurgulayarak, “Artık alıcılar, konut alırken enerji sınıfını da sorguluyor” dedi.
Projenin hayata geçmesiyle birlikte, çevre dostu binaların sayısı artacak ve enerji tasarrufu sağlanarak dışa bağımlılık azaltılacak.