Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, şehirlerdeki yeşil alanların tasarımında yöreye uygun ve iklim değişikliğine dayanıklı doğal bitki türlerinin kullanılmasını sağlamak amacıyla ‘Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Bitki Rehberi Projesi’ni başlattı. Proje kapsamında, 81 ilin bitki örtüsü iklim ve ekolojik özelliklerine göre kayıt altına alınacak.
Bakan Murat Kurum, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, “Cennet ülkemizin dört bir yanındaki yerel bitki örtülerini iklim ve ekolojik özelliklerine göre kayıt altına alacağız. Böylece Türkiye’nin doğal bitki örtüsüne göre yeşillendirilmesi için çok önemli bir adım atmış olacağız” dedi.
Proje, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. İlk etapta İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 22 il için bitki rehberi hazırlandı. 2025 yılına kadar tüm illerin bitki rehberlerinin tamamlanması hedefleniyor.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Kasım Yenigün, projenin detaylarını şu sözlerle anlattı: “Ağaçlandırma yaparken hem kırsal alanlarda ciddi ağaçlandırmalar yapıyoruz. Ama bir yandan da şehirlerimizde önemli peyzaj uygulamaları gerçekleştiriyoruz. Yapılan bu peyzaj uygulamalarının sürdürülebilirliğini sağlamak, ekilen ve dikilen bitkilerin uzun ömürlü olmasını sağlamak ve aynı zamanda iklim uyumlu, kurakçıl, az su tüketen ve dayanıklı bitkiler olmasını arzuluyoruz.”
Rehber sayesinde, şehir peyzajlarında bölgeye uygun bitkilerin seçilmesi ve bu bitkilerin kalıcılığının sağlanması hedefleniyor. Yenigün, “Hazırladığımız rehberin sonundaki kare kodu okutunca o bölgede kullanacağınız bütün bitkilerin listeleri veriliyor. Onları kullandığınız zaman da arzu ettiğimiz hem toprağın korunmasını hem de şehir bitkileriyle nitelikli bir peyzaj gerçekleştirmiş oluyorsunuz” dedi.