Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çin’de ‘İki Toplantı’ Başlıyor: Türkiye-Çin İlişkilerinde Yeni Dönem

Çin’de başlayan ‘İki Toplantı’ ile Türkiye-Çin ilişkilerinde yeni bir dönem başlıyor. Büyükelçi İsmail Hakkı Musa, ekonomik iş birliklerini değerlendirdi.

Çin'de başlayan 'İki Toplantı'

Çin’in en önemli siyasi etkinliklerinden olan Çin Ulusal Halk Kongresi (ÇUHM) ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK), diğer bir adıyla ‘İki Toplantı’, bugün başlıyor. Bu toplantılar, Çin’in ekonomik, siyasi ve toplumsal hedeflerini belirlediği, küresel politika ve ticaret stratejilerinin şekillendiği kritik bir süreç olarak görülüyor.

Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin Medya Grubu’na yaptığı açıklamada, Türkiye-Çin ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığını belirtti. Büyükelçi Musa, ‘İki Toplantı, Çin’in gelecek vizyonunu anlamak açısından çok önemli. Çin’in yeni ekonomi politikaları, Türkiye ile iş birliğimizi de doğrudan etkileyecek. Çin’in yatırımları, enerji, altyapı ve teknoloji alanlarında Türkiye ile ortak projelerin önünü açabilir’ ifadelerini kullandı.

Özellikle Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile Türkiye’nin Orta Koridor projesi arasındaki bağlantının giderek güçlendiğini vurgulayan Musa, bu iş birliğinin bölgesel ticaret ve lojistik ağlarını geliştireceğini kaydetti.

Çin ile Türkiye arasındaki ekonomik iş birliği, altyapı, teknoloji ve finans alanlarında büyümeye devam ediyor. Büyükelçi Musa, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması, doğrudan yatırım projeleri ve bankacılık alanındaki iş birliklerinin önemini vurguladı. Özellikle Çin’in, Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Hattı, hızlı tren projeleri ve liman yatırımları gibi büyük ölçekli projelerde Türkiye ile ortak hareket ettiğini aktaran Musa, ‘Çinli yatırımcılar Türkiye’ye büyük ilgi gösteriyor. Bu ilgi, ikili ilişkilerin geleceği açısından önemli bir fırsat sunuyor’ dedi.

Turizm alanındaki gelişmelere de değinen Musa, 2023 yılında Türkiye’ye gelen Çinli turist sayısının 420 bine ulaştığını belirterek, 2024 yılında bu rakamın yarım milyonu aşmasının beklendiğini söyledi. Büyükelçi Musa, ‘Çinli turistler Türkiye’de hem kültürel hem de doğa turizmine büyük ilgi gösteriyor. Özellikle Kapadokya, İstanbul, Efes ve Pamukkale Çinli turistler için en popüler destinasyonlar arasında’ diye konuştu.