Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yüksel: Türkiye, ICJ’nin Filistin ile İlgili Danışma Görüşüne Katkı Verecek

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, Türkiye’nin ICJ’nin Filistin ile ilgili danışma görüşüne katkı sağlayacağını açıkladı.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, İsrail’in Filistin topraklarında Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası kuruluşlara karşı yükümlülükleri konusunda Uluslararası Adalet Divanı’ndan (ICJ) talep ettiği danışma görüşü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Cüneyt Yüksel

Yüksel, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, “BM Genel Kurulu’nun 19 Aralık 2024 tarihinde kabul ettiği karar doğrultusunda; İsrail, işgal altındaki Filistin topraklarında BM ve uluslararası kuruluşlara karşı yükümlülükleri konusunda Uluslararası Adalet Divanı’ndan danışma görüşü talep etmiştir. Bu süreçte Türkiye olarak aktif rol üstlendik ve daha önceki yazılı beyanların yanı sıra önümüzdeki çarşamba günü Divana sunulacak olan sözlü beyanlarımızla bu sürece katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

45 Devlet Sözlü Sunum Yapacak

Yüksel, Uluslararası Adalet Divanı’ndan talep edilen danışma görüşü ile ilgili Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu 45 devletin sözlü sunum gerçekleştireceğini belirterek, İsrail’in insanlığa karşı işlediği suçların küresel boyutlara ulaştığını vurguladı.

“BM ve küresel sistemin Gazze’ye tepkisini incelediğimizde karşılaştığımız gerçek, uluslararası sistemin Filistinlilere karşı başarısız olmakla kalmayıp, sessizliği ve eylemsizliğiyle onların ezilmesine aktif olarak katıldığını göstermektedir” diyen Yüksel, İsrail’in UNRWA’nın faaliyetlerini sonlandırma girişiminin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ifade etti.

Toplu Ceza Niteliğinde

Yüksel, Gazze’deki insani krizin her geçen gün arttığına dikkat çekerek, “İsrail yönetiminin, Gazze’ye insani yardımı tamamen durdurma kararı 4’üncü Cenevre Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerinin de açıkça ihlalidir ve tüm sivillere yönelik toplu bir cezalandırma niteliğindedir” dedi.

Türkiye’nin uluslararası hukuka dayalı iki devletli çözüm temelinde adil ve kalıcı bir çözüm bulunması yönündeki kararlılığını vurgulayan Yüksel, “Türkiye, uluslararası hukuka dayalı iki devletli çözüm temelinde İsrail-Filistin sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması yönündeki kararlılığını sürdürmektedir” ifadelerini kullandı.