HATAY’ın Payas ilçesinde, depremin yaralarını sarmak için bir araya gelen kadınlar, kurdukları kooperatifle ekonomik ve sosyal hayata tutunuyor. Payas Emekçi Kadınlar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi bünyesinde faaliyet gösteren kadınlar, gıda ve el sanatları alanında 70 çeşit ürün üretmeye başladı.
Kooperatif Başkanı Aysel Erdem, “Kooperatifi kurduktan kısa süre sonra deprem oldu ve hepimiz büyük acılar yaşadık. Ancak yılmadık, birbirimize destek olarak yeniden ayağa kalktık” dedi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden 2 ay önce kurulan kooperatif, deprem sonrasında markalaşma yolunda önemli adımlar attı. Tarlalarında yetiştirdikleri sebze ve meyvelerden ürünler imal eden kadınlar, el sanatları alanında da kilim, dantel, halı ve el çantaları gibi geleneksel ürünler üretiyor.
Kooperatif üyesi 12 dezavantajlı kadın, e-ticaret siteleri üzerinden de satış yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Gelen taleplere yetişmekte zorlandıklarını belirten kadınlar, üretim kapasitelerini artırmayı hedefliyor.
Aysel Erdem, “Kırsaldaki dezavantajlı kadınlarımızın kalkınması için çalışıyoruz. Herkes kendi tecrübesi doğrultusunda üretim yaparak aile bütçesine katkı sağlıyor. Özellikle deprem sonrasında Hatay Valisi Mustafa Masatlı‘nın öncülüğünde markalaşma sürecimiz hız kazandı” şeklinde konuştu.
Kooperatif üyesi Leyla Doğan (47), “Burada hem üretiyoruz hem de sosyalleşiyoruz. Aile bütçemize katkı sağlamak bize güç veriyor” dedi.
Bir diğer üye Yeliz Kurt (38) ise “Deprem sonrasında burada yeni bir yaşam kurduk. Hem üretiyor hem de öğreniyoruz” ifadelerini kullandı.