Şırnak’ta, petrol üretimi yapılan Gabar Dağı‘nın eteklerinde bulunan Akçay’da çocukların meslek tercihlerinde büyük bir değişim yaşanıyor. Daha önce doktorluk ve öğretmenlik gibi mesleklerin ön planda olduğu bölgede, artık mühendislik en çok tercih edilen meslek haline geldi.
Cumhuriyet tarihinin en büyük petrol keşfi olan Gabar’daki dönüşüm, bölgenin sosyal ve ekonomik yapısını da etkiliyor. Her gün 80 bin varil petrolün çıkarıldığı bölgede, Akçay’daki General Selahattin Uğurlu İlk ve Ortaokulu‘nda öğrenciler proje ödevlerinde petrol üretimiyle ilgili konular işliyor. Yabancı dil derslerinde ise Gabar ile ilgili sunumlar yapılıyor.
Sınıf öğretmeni Hatice Altın, “Çocuklarımızın tek hayali öğretmen, doktor veya asker olmaktı. Ancak şimdi Gabar’da çalışan mühendisleri görünce onlar da mühendis olmak istiyor” dedi.
Okul Müdürü Rıdvan Acer ise Gabar’ın bölgeye huzur ve kardeşlik getirdiğini vurgulayarak, “Çocuklarımız artık burada mühendis olarak çalışmak istiyor. Bu, bölgenin geleceği için umut verici” ifadelerini kullandı.
154 Yıllık Değirmen Yeniden Hayat Buldu
Gabar’daki dönüşüm sadece meslek tercihlerini değil, bölgenin ekonomik hayatını da etkiliyor. Kumçatı’da terör nedeniyle kapalı olan 154 yıllık tahin değirmeni, artık yeniden çalışıyor. Değirmenin işletmecisi Misbah Demir, coğrafi işaretli Kumçatı tahininin Türkiye’nin dört bir yanına ulaştığını söyledi.
Gabar, ülke ekonomisine yıllık 2,3 milyar dolar katkı sağlıyor. Bu yıl içinde günlük 100 bin varil petrol üretimi hedeflenen bölgenin, Türkiye’nin petrol ihtiyacının yüzde 10’unu karşılaması bekleniyor.