İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) tarafından düzenlenen ‘Sağlık Çalışanlarının Korunması ve Şiddeti Önleme Üzerine’ başlıklı uluslararası sempozyumda, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için çözüm önerileri masaya yatırıldı. Sempozyumda, hekimlerin hasta iletişimini güçlendirmek amacıyla meslek içi eğitimlerin önemine dikkat çekildi.
Türkiye ve İtalya’dan avukat, hekim ve akademisyenlerin katıldığı etkinlikte, ‘Türkiye’de ve İtalya’da Hekim ve Sağlık Çalışanlarının Korunmasına Yönelik Güncel Sorunlar ve Bakış Açıları’ ile ‘Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet: Sorunlar ve Korunma Yöntemleri’ başlıklı oturumlar gerçekleştirildi.
İKÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahri Öztürk, açılış konuşmasında, “Ben 50 yıllık meslek hayatımda kanuna bakarak suç işleyen bir tek fail görmedim. Onun için cezaları belli nispette arttırmak işe yaramıyor. Hekimlerimizin hastayla olan iletişimi nasıl kuracakları konusunda meslek içi eğitimler alması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Dr. Öğr. Üyesi Özge Sırma Gezer, Türkiye’de sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için alınan hukuki tedbirleri anlattı. Gezer, “Beyaz Kod uygulaması sayesinde şiddet olayları hızlı bir şekilde kayıt altına alınıyor ve savcılığa bildiriliyor. Ayrıca, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet suçlarında tutuklama kolaylaştırılmış durumda” dedi.
İtalyan hekim Dr. Marco Scatizzi ise İtalya’daki benzer sorunlara değinerek, “Hekimler, komplikasyon riski düşük alanlara yöneliyor çünkü şiddet riski nedeniyle mesleklerini icra etmekte zorlanıyorlar” şeklinde konuştu.