Antalya’nın İbradı ilçesine bağlı Ormana Mahallesi’nde, ‘Dünyanın En İyi Turizm Köyü’ seçilen bölgede yıkım kararı alınan yapıların düğmeli evler olmadığı açıklandı. İbradı Belediyesi, yıkıma konu yapıların 2011 sonrası inşa edilmiş, kaçak ve hiçbir tarihi veya kültürel değeri bulunmayan yapılar olduğunu belirtti.
Dünya Turizm Örgütü tarafından 2024 Dünyanın En İyi Turizm Köyü seçilen Ormana’da, 2014 yılında hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planı’nda hatalı olarak kamusal alanda gösterilen ve planda ‘pazar yeri’, ‘ibadethane’, ‘karakol’ olarak geçen 200-300 yıllık düğmeli evler için yıkım kararı alındığı iddiaları üzerine İbradı Belediyesi resmi bir açıklama yaptı. Açıklamada, yıkım kararı alınan yapıların düğmeli evler olmadığı vurgulandı.
İbradı Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Yıkımına karar verilen hiçbir düğmeli ev bulunmamaktadır. Yıkıma konu yapılar, 2011 sonrası yapılmış, kaçak ve hiçbir tarihi veya kültürel değeri bulunmayan yapılardır” denildi.
Hukuki Süreç ve Mahkeme Kararları
Ormana Mahallesi’nde 2005 yılında Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından kültür varlığı yapıların tescil edildiği ve alanın kentsel SİT alanı olarak belirlendiği belirtildi. Koruma amaçlı imar planında tüm mevcut yapıların numaralandırılarak pafta üzerine işaretlendiği ve fotoğraflandırıldığı kaydedildi.
İbradı Belediyesi, yasalar gereği Ormana’da yapılacak tüm yapım ve yıkım işlemlerinin Bölge Kurulu ve Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) denetiminde yapıldığını belirterek, “İbradı Belediyesi’nin kendi kararlarıyla herhangi bir düğmeli evi yıkması hukuken de mümkün değildir” ifadelerini kullandı.
Mahkeme Kararları Kesinleşti
Açıklamada, imar planında hatalar olduğunu savunan Tolga Özgüven’in, 410 Ada 9 ve 12 parsellerde koruma imar planına aykırı yapılar ve eklentiler inşa ederek kaçak yapılar yaptığı öne sürüldü. Bölge Kurulu’nca izinsiz uygulamaların kaldırılmasına yönelik kararlar alındığı, belediye tarafından yapı tatil zabıtları tutulduğu ve encümen tarafından idari para cezası uygulanması kararı verildiği kaydedildi.
Tolga Özgüven tarafından açılan davaların Bölge İdare Mahkemesi, Konya Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay tarafından reddedildiği ve kararların kesinleştiği belirtildi. İbradı Belediyesi, kesinleşen yargı kararları doğrultusunda işlem tesis etmenin idarelerin yasal sorumluluğu olduğunu vurguladı.
Revize İhalesi Kurum Görüşlerini Bekliyor
Diğer yandan, 2014 tarihli Koruma Amaçlı İmar Planı’nın revizyonu için 2019 yılında İbradı Belediyesi tarafından yapılan ihaleyi kazanan şirketin, 14 civarında kurum görüşünü tamamlamaması nedeniyle plandaki revizyon işlemlerinin yapılamadığı belirtildi.
İbradı Belediyesi’nin açıklamasında, “İbradı’mızda imar planlarından kaynaklı bir sorun bulunmadığı gibi yıkılan hiçbir düğmeli ev bulunmamaktadır” ifadelerine yer verildi.